Руските дронове камикадзе “Ланцет” пречат на украинската контраофанзива

Снимка: Ройтерс

През последните месеци руските войски ги използват все по-често. Те се очертават като една от най-големите опасности, пред които са изправени украинските сили на фона на продължаващата им контраофанзива. Но какво представляват руските дронове камикадзе ZALA Ланцет?

„По-рано през пролетта те не използваха Ланцети толкова често, колкото сега“, казва пред Ройтерс Бохдан, войник от украинските артилерийски части.

„По дяволите, те ги използват срещу нас много често. Дори вчера имаше съобщение, че три Ланцета прелитат и ни търсят“, добавя той, докато стои в гора близо до Авдиевка в района на Донецк.

Ланцетите са дронове камикадзе с X-образни крила, управлявани от разстояние от пилоти, които ги насочват към цели чрез видео в реално време, предавано от носа на дрона. Те се изстрелват от малък катапулт и могат да останат във въздуха около 40 минути. Произведените в Русия безпилотни самолети бяха въведени през 2019 г. и за първи път бяха видяни в бойни действия в Сирия.

Най-новата вариация на дрона има радиус на обхват над 40 километра, което означава, че може да поразява цели далеч отвъд фронтовите линии, където често са разположени висококачествени ракетни системи и радари. Съобщава се, че най-новите Ланцети могат да пренасят бойна глава, тежаща до 5 килограма.

Както украинските, така и руските сили сега често използват метални мрежи, за да опаковат гаубици и други оръжия в опит да попречат именно на дроновете да поразяват ценната техника.

Множество видеоклипове, публикувани от проруски източници, показват как дронове Ланцет поразяват ценни цели, включително немски танк Leopard на стойност няколко милиона долара и френски самоходни оръдия Caesar. Един Caesar, например, беше заснет да се обръща с висока скорост, след като шофьорът му очевидно завива, за да избегне удар от приближаващ Ланцет.

Според уебсайта за разследване по открити източници Oryx, все по-честото използване на Ланцети – за които се съобщава, че струват по 35 000 долара – вероятно се дължи на „големите загуби“ на руските щурмови хеликоптери. Това принуждаваа Министерството на отбраната на Русия да настоява за „масово разширяване“ на производството на най-новата версия на дрона камикадзе.

Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна, признава пред Ройтерс, че дроновете са създали проблеми на украинските сили.

„Всеки ден сваляме поне един или два от тези Ланцети“, казва той. „Но това не е 100-процентово ниво на прихващане, за съжаление.“

Малкото тласкащо витло минимизира топлинния сигнал на Ланцет, а това го прави труден за прихващане с ракети.

Някои видеоклипове показват украински войници, които се опитват да свалят дроновете с малки оръжия и успяват с известен успех. По думите на Сак дроновете Ланцет летят „със 100 километра в час, така че свалянето им с малки оръжия не е леко предизвикателство“.

Затова и по-рано Украйна призова западните си съюзници да ѝ осигурят повече „оборудвани с радар автоматизирани оръдия за борба с дронове, както и електронни бойни системи“, които биха могли да спрат атакуващите Ланцети.

Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в интервю за Си Ен Ен, че контранастъплението на Киев най-накрая е започнало миналия месец. По думите му то е започнало по-късно, отколкото той е искал, защото Западът не е доставил необходимото оръжие навреме. Това е дало на руските сили повече време за изграждане и укрепване на отбраната.