Руските “Кинжали” в Украйна са предупреждение към Запада

Снимка: Минобороны РФ

Използваните от Русия в Украйна хиперзвукови ракети “Кинжал” са предупреждение към Запада. Това заяви в статия за германския вестник “Велт” експертът Герхард Хегман, отбелязва “Комсомолская правда”. 

На 20 март руското министерство на отбраната съобщи, че войските му са ударили с такава ракета склад за гориво в Украйна от над 1000 км разстояние, напомня печатът. “Кинжалите” летят десет пъти по-бързо от звука и времето за реагиране след появата им е “екстремно малко”, затова “ракетата е смятана за практически неуязвима за западните противовъздушни системи”. НАТО осъзнава колко е ефективно това оръжие и не разполага със системи за противодействие срещу него, изтъква германският специалист.

Пентагонът призова Турция да предостави на Украйна своите купени от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400, но те няма да помогнат на Киев, пише “Взгляд”.

Русия има множество оръжия, способни да унищожат такива установки. Освен това обсегът на турските комплекси – вариант на С-400 специално за износ, е по-малък от тези, с които са въоръжени руските войски. А предоставянето им на трети страни е в разрез с условията на договорите за оръжейни продажби с Русия, посочва военният експерт Алексей Леонков.

Ако Турция все пак даде С-400 на Украйна, това може да предизвика пълно прекратяване на сътрудничеството между Москва и Анкара, затова в днешната ситуация турският президент Реджеп Ердоган няма да се реши на подобна стъпка. За него това би било “политическо харакири”, допълва аналитикът.

“Украйна край вратите на Версай” е заглавието на репортаж в “Комерсант”. Франция заяви, че е готова да приеме хора от Украйна, които се спасяват от сраженията в страната. Те пристигат в Париж по различни пътища – през Полша, Молдова, Румъния, Словакия и Унгария. Едни остават във Франция, други продължават, за да идат у роднини и познати в Испания, Португалия и Англия, пише кореспондент на вестника от огромна изложбена зала близо до Версайския дворец, станала център за настаняване на бежанци. 

“Пред мен се точат различни семейства – едно след друго. Много различни, образовани и съвсем диви, умни и глупави, симпатични и не, болни и здрави, но най-важното – никой изобщо не разбира как е могло да се случи с него такова нещо”, пише репортерът. И допълва: “Много бързо се отучих да им казвам: “Аз на ваше място . . .” – “Вие не сте били на моето място”, отговаряха ми те”.

Почти месец след началото на руската операция в Украйна Москва все така не съобщава, че има някакъв план за политическо преустройство на тази държава. Властите на Русия още залагат на военния контрол и пропагандната дейност, в която войските им включват само частично проруски активисти от завладените територии, пише “Независимая газета”.

В украинската Херсонска област например се смята, че действа някакъв комитет за спасение, наречен “За мир и ред”. Но след убийството на негов активист проукраински митинг бе разпръснат с изстрели и вчера там бе обявен комендантски час. Риториката на комитета силно се промени. Доскоро той обещаваше на хората по-добър живот, заради който трябва вече да забравят украинските реалии, но сега отправя сурови предупреждения към нежелаещите да го правят. Така проруските активисти в Херсон бързо се превърнаха от агитатори за един “руски свят” в негови жандармеристи, констатира изданието.

Идва въпросът какво да правим с Украйна, казва пред “Свободная преса” Сергей Гончаров, председател на руско ветеранско сдружение. Руските войски ще приключат своята мисия, но какво ще последва, пита се общественикът. Той изразява тревога, че засега държавното ръководство на Русия не дава ясен отговор на този въпрос. “Донякъде приятелско отношение към нас ще започне да преобладава чак след две-три поколения” в Украйна, прогнозира руският ветеран.

След обръщението на Владимир Путин към гражданите на Русия от 21 февруари руски танкове тръгнаха да газят 45-милионния братски народ на Украйна. А съвсем доскоро подбудителят на всичко това твърдеше: руснаците и украинците са един народ. Сега вече не. Украинците никога няма да забравят това предателство, заявява “Новая газета”.

Източник: Българска телеграфна агенция