Бивш руски офицер: Не искам да убивам хора от моя славянски народ

Мобилизация в Русия

Снимка: dunavmost.com

След обявената от президента на Русия Владимир Путин “частична мобилизация” за войната в Украйна, Алекс – бивш руски офицер, скочил в колата си и карал чак до Финландия само с един куфар багаж.

“Не искам да убивам хора от моя славянски народ, мои братя и сестри”, казва за АФП четирийсетгодишният военен от резерва, настанен в скромна хотелска стая в северната страна, където е пристигнал в четвъртък.

“Изпитвам физическо отвращение да се намирам сред наши, руски граждани, които подкрепят войната”, обяснява Алекс, който работи като инженер по информатика. 

Родом от Крим – полуостров в Южна Украйна, анексиран от Русия през 2014 г., Алекс говори от първо лице, без да разкрива изцяло самоличността си, от страх да няма последици за жена му и дъщеря им, които е бил принуден да остави в Русия.

“Те са заложнички – само да се появи (някъде) лицето ми, има риск да идат в затвора”, казва бившият военен. 

Заради офицерското си минало Алекс се страхува, че е сред онези, които Русия смята да мобилизира за украинския фронт. “Служил съм в армията осем години (. . .) Имам офицерско звание. Аз съм първият застрашен”, посочва той.

Според него “всичко се променило”, след в  деня след обявяването на мобилизацията участвал в демонстрация в Санкт Петербург и видял колко малко негови съграждани се събрали.

Тогава осъзнал, че “вече нищо не може да се направи” за Русия, и днес е сигурен, че страната ще се срине: “Знам какво представлява руската армия отвътре, дълбоко убеден съм, че Путин ще изгуби”.

“Роби, които не искат да се бият, никога през живота си няма да победят когото и да било”, уверява бившият офицер.

Роден в кримския град Севастопол преди разпадането на Съветския съюз, Алекс прекарва известно време с украински паспорт, но започвайки военна кариера, не успява да запази двойното си гражданство.

Днес родителите му го смятали за “предател” и той “нямало да се учуди”, ако майка му го издаде на руското разузнаване ФСС – Федералната служба за сигурност.

През юли, когато рестрикциите по границите заради КОВИД-19 са отменени и влизането във Финландия отново става възможно, Алекс започва да работи за доброволческа мрежа, наречена “Рубикус”. Тя подпомага  украинци, евакуирани насила в Русия,  да напуснат федерацията.

За целта получава туристическа шенгенска виза, с която може да придружава украинци до Финландия и Естония.

Алекс е разтревожен от решението на Хелзинки скоро да блокира влизането на руски граждани с такива визи – гласът му се разтреперва, щом заговори за украинците, опитващи се да бягат.

“Украйна е моето отечество. А Русия е моят дом. В този момент моят дом убива моето отечество”, отронва той.

Изправена пред приток на руснаци на границата й след заповедта на Владимир Путин за мобилизация от сряда, Финландия заяви в петък, че “значително ще ограничи” достъпа им до северната страна, станала още през лятото транзитен коридор за останалата част от Европа.

Алекс казва, че разбира опасенията на Хелзинки, но смята, че това е грешка. “Повечето минаващи границата (. . .) не искат да убиват, не искат да служат на режима”, изтъква бившият офицер.

По думите му Западът не бива да вижда във всеки руснак виновник за войната в Украйна. Затваряйки границите, Западът “отхвърля” руснаците, “които все още вярват в него”, казва той.

Днес Алекс прави всичко възможно, за да изведе семейството си от Русия. Сигурен е в едно: че не иска никога вече да живее в тази страна.

Междувременно украински и западни представители поставят под съмнение способността на Русия в краткосрочен план да използва мобилизираните в рамките на частичната мобилизация, които са с малък или нулев военен опит, пише в. “Файненшъл таймс”.

Русия обаче може да използва мобилизираните, за да укрепи защитните си позиции в Южна и Източна Украйна, изтъква британското издание.

“Разбира се, че това (мобилизацията в Русия) е лоша новина за нас. И да не са мотивирани мобилизираните руснаци, те ще имат оръжия”, казва представител на териториалната отбрана на Украйна.

Частичната мобилизация ще принуди Украйна да използва повече жива сила и оръжия, за да си върне окупираните територии и за да спечели войната, изтъква “Файненшъл таймс”.

Според бригаден генерал Олексий Громов, който е член на Генералния щаб на Украйна, Русия първоначално ще изпрати мобилизираните в граничните райони, за да може войниците от редовната армия, които се намират там сега, да бъдат ангажирани другаде. След това, изтъква Громов, Русия най-вероятно ще се опита да създаде нови военни формирования в артилерийските и ракетните части, но, като вземем предвид, че сред мобилизираните почти няма военни специалисти, то може да се предположи, че този процес ще отнеме доста време.

Според Киев мобилизираните ще се появят на фронтовата линия до шест седмици.

“Един от вариантите е да бъдат изпратени хора в пехотата, за да бъдат възстановени разбитите подразделения на фронта. Мобилизираните обаче няма да бъдат особено ефективни там, като вземем предвид, че им липсват опит и мотивация”, прогнозира Дара Масикот, старши политически анализатор в американския мозъчен тръст “РАНД корпорейшън”.

Според Масикот друг вариант на действие би бил първата вълна от мобилизирани да бъде използвана за изпълнение на задачи с по-малка сложност, далеч от фронтовата линия, за да може професионални войници, които са ангажирани там, да може да бъдат изпратени другаде.