Британското министерство на отбраната: Руските самолети са неефективни

МИГ-29 илюстративна снимка

Руските военновъздушни сили продължават да използват значителни ресурси в помощ на сухопътната си операция в Украйна, но без решителен оперативен ефект, се казва в традиционната разузнавателна сводка на британското министерство на отбраната.

Досега през това лято руските тактически бойни самолети обичайно са извършвали над 100 полета на ден, но техният оперативен периметър почти винаги се е ограничавал с въздушното пространство над контролирани от Русия територии поради заплахата от украинската противовъздушна отбрана, гласи британският доклад, публикуван в социалната мрежа “Екс” (доскоро “Туитър”).

“Русия се опитва да преодолее този проблем, като повишава броя на използваните стандартни свободно падащи бомби, които имат плъзгащи се приспособления за увеличаване на обсега. Самолетите могат да пуснат тези бомби километри преди минаването над целта, но все още не е постигната постоянна точност”, докладва британското министерство на отбраната.

По данни на британското разузнаване от началото на украинската контраофанзива през юни продължават да са високоефективни руските щурмови хеликоптери.

“Въпреки всичко в последните седмици Русия се оказва способна на ефективна тактическа сила във въздуха в южната зона на бойните действия”, пишат от Лондон.

Укринформ посочва, че от 24 февруари 2022 (началото на руското нашествие в Украйна) до днес украинските сили са елиминирали около 250 240 руски войници и наемници, включително 540 само вчера.

Междувременно Ройтерс съобщи, че жена е била убита рано тази сутрин, когато руските сили подложиха на обстрел украинския град Херсон, а двама бяха убити в граничните зони на Харковска област в Североизточна Украйна. 

И Херсон, и част от Харковска област са в непосредствена близост до фронтовата линия. Украинските военни съобщават за повишаване на броя на руските атаки в Харковска област през последните няколко дни.

“Трудна нощ за Херсон… Руската армия продължи да обстрелва домовете на херсонските жители в централната част на града”, каза губернаторът Олександър Прокудин в социалната мрежа Телеграм. Прокудин съобщи, че обстрелът е започнал около полунощ и е продължил няколко часа.

Отделно от това началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак заяви в Телеграм, че двама цивилни са били убити и трима са били ранени по време на днешния обстрел.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тези информации от независим източник.

Украйна си върна Херсон и части от едноименната област през ноември след месеци руска окупация, но руските сили редовно обстрелват града и околните местности от другата страна на река Днепър. Този месец лекар беше убит, а пет медицински работници бяха ранени след обстрел на херсонска болница.

Русия отрича да е стреляла нарочно по цивилни или болници по време на инвазията в Украйна, която трае вече 18 месеца и доведе до смъртта на хиляди хора, изселването на милиони и унищожаването на украински села и градове.

Източник: Българска телеграфна агенция