Руските сили завзеха най-голямата в Европа АЕЦ в Запорожка

Снимка;news.bg

Руските сили завзеха Запорожката АЕЦ, която обстреляха тази нощ, заяви украинската служба за инспекция на ядрените обекти, предадоха Франс прес и Ройтерс. Няма изтичане на радиация.

Службата увери, че персоналът на централата гарантира нейното правилно функциониране.

“Територията на Запорожката атомна електроцентрала бе завзета от въоръжените сили на Руската федерация. Оперативният персонал контролира блоковете на централата и гарантира тяхната експлоатация в съответствие с техническите изисквания и правилата за сигурност”, заяви украинската служба.

Украинските власти съобщиха, че руските сили са атакували ядрената централа в ранните часове на днешния ден, като при обстрела й са поразили петажния учебно-тренировъчен корпус, намиращ се на територията на централата, отбелязва Ройтерс.

Украинската Служба за извънредни ситуации съобщи, че в резултат на руския обстрел е възникнал пожар на територията на Запорожката АЕЦ в учебно-тренировъчния корпус, който в 6,20 часа местно време е бил потушен. Изключен е бил Трети енергоблок. Кметът на близкия град Енергодар каза, че на територията на централата има ранени.

Няма изтичане на радиация след обстрела на Запорожката АЕЦ, съобщи украинската служба за инспекция на ядрените обекти.

Украинската регионална военна администрация заяви, че щети са нанесени по реактор номер едно на електроцентралата, но те не представляват заплаха за сигурността му.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко прикани НАТО да се намеси, след като бе съобщено, че Русия обстрелва Запорожката АЕЦ, намираща се в Южна Украйна.

“Настояваме не само за професионална оценка на това, което се случва, но и за реална, най-категорична намеса, включително от НАТО и страните, които имат ядрени оръжия”, написа министърът тази сутрин във Фейсбук. Халушченко каза, че най-голямата ядрена централа в Европа е обстрелвана от танкове и от въздуха. Той каза, че вече е разговарял по телефона с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм и е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. “Пред прага сме на една от най-големите технологични катастрофи в историята на човечеството”, заяви Халушченко. Американската министърка потвърди в Туитър, че е разговаряла с украинския си колега и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат. Тя каза, че няма признаци за повишаване на равнищата на радиацията, която произвежда една пета от електричеството в Украйна.