Руски танкер е ударен от дрон

керченски мост

Керченският мост, свързващ Русия с полуостров Крим

Руски танкер в Керченския пролив е пострадал при удар на украински безпилотен апарат тази нощ, предадоха световните агенции, като се позоваха на руския Морски спасително-координационен център.

Петролният танкер е получил пробойна в машинното отделение. Според Координационния морски център на Новоросийск в пролива няма разлив на гориво, а екипажът е в безопасност. Екипажът от 11 души, на танкера е вече на сигурно място. На мястото, на което се намира плавателният съд, са пристигнали два буксира. Пострадало е машинното отделение на танкера. Разлив на петрол няма.

Според “Москоу таймс” пострадалият танкер е “СИГ”, който е обект на американски санкции, защото доставя гориво на руските сили, притекли се на помощ на сирийския президент Башар Асад.

Няколко членове на екипажа са били ранени при атаката от счупени стъкла, пък заяви в “Телеграм” Владимир Рогов, назначеният от властите на Русия ръководител на администрацията в Запорожка област.

Нападението бе извършено ден, след като  украински дрон удари руски военен кораб в черноморската база Новоросийск – първа подобна атака там. Източник от украинските служби за сигурност заяви пред Франс прес вчера, че тази атака е била успешна. Предната седмица няколко дрона стигнаха до Москва и нанесоха щети на няколко сгради.

По-рано тази нощ бе съобщено, че движението по Кримския мост е било временно преустановено за три часа след издадена тревога за атака, ненасочена директно срещу него. То вече е възстановено, съобщават местни представители.