Западни медии: Санкциите ще доведат Русия до финансов крах

Снимка: Светлана МАКОВЕЕВА

ЕС и съюзниците за два дни обявиха, че гонят 200 руски дипломати заради убийствата в Буча, пише британският “Гардиън”.  Изданието отбелязва, че откакто Москва е нахлула в Украйна, са експулсирани общо над 325 нейни дипломати и служители в посолства.

Вестникът коментира, че от понеделник насам европейски страни приканиха да ги напуснат на 206 руски дипломати, които се прибавят към над 100-те изгонени до момента от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, като се очаква този брой да нарасне още. Това е един от най-големите дипломатически разриви между Запада и Русия в последните години, посочва изданието.

“Гардиън” отбелязва, че миналата седмица също са били изгонени редица руски дипломати от САЩ, Нидерландия, Полша, България, Словакия, Чехия, Ирландия и Белгия. Русия засега е казала, че ще изгони само малък брой дипломати от Литва, Латвия и Естония, макар че се очаква да експулсира още доста дипломати, допълва изданието.

Москва използва ООН, за да “разпространява лъжи”, каза Зеленски, докато на този фон руската икономика се срива, пише “Индипендънт”.

Според Белия дом инфлацията ще съсипе Русия финансово. Международните санкции са разтърсили руската финансова система и сега тя е “пред крах”, смята американското президентство. Изданието цитира думите на говорителя на Белия дом Джен Саки, според която това дали Русия ще изпадне скоро в невъзможност да обслужва дълговете си, ще зависи от това какъв отговор ще избере президентът Владимир Путин да даде на санкциите.

В друга статия “Индипендънт” съобщава, че британски министър е признал, че Обединеното кралство не е било готово да се справи с кризата с украинските бежанци. Става дума за изказване на министъра по въпросите на бежанците лорд Ричард Харингтън, който заявява пред радио Ел Би Си, че процедурите на британското правителство за настаняване на бягащите от войната в Украйна отнемат  повече време, отколкото трябва. Харингтън, който встъпи в длъжност едва наскоро, определя това като “смущаващо”.

Според НАТО Украйна сама трябва да реши какво мирно споразумение да сключи с Русия – но в определени граници, пише “Вашингтон пост”. Изданието отбелязва, че западните поддръжници на Украйна са обещали да уважат решенията на Киев при споразумение за прекратяване на войната с Русия. Но при положение че залогът тук са въпроси, свързани с глобалната сигурност като цяло, то тогава има граници на това какви компромиси са готови да подкрепят някои страни от НАТО, предупреждава вестникът.

Как да се прекратят боевете и да се подкрепи Украйна, ще бъде една от най-тежките дискусии на започващата днес среща на външните министри от алианса в Брюксел. Някои европейски страни, особено бившите комунистически, които имат горчиви спомени от руска инвазия или окупация, са особено обезпокоени от това как ще се развие по-нататък конфликтът, смятайки себе си за следващите в списъка с мишени на Кремъл, отбелязва изданието. Ако Путин сметне, че е спечелил от нахлуването в Украйна под формата на териториални придобивки, политически отстъпки или други дивиденти, това може да го вдъхнови да опита същото и срещу други свои съседи. “Вашингтон пост” коментира, че дори възможността Украйна да обещае да не се присъединява към НАТО – отстъпка, лансирана от Зеленски публично – може да предизвика безпокойство сред някои съседи.

В реч с много остър тон Зеленски упрекна ООН в бездействие, пише “Ню Йорк таймс”. Изданието отбелязва, че в обръщението си към Съвета за сигурност на Обединените нации украинският президент Володимир Зеленски е обвинил Русия в множество ужасни деяния и е изразил сериозното си разочарование от действията на международната организация.

Вестникът допълва, че Западът засилва икономическия натиск над Русия, а възмущението от очевидните екзекуции в град Буча е задълбочило икономическата ѝ изолация въпреки отричането на отговорност от нейна страна.

Зеленски призовава Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН след предполагаеми военни престъпления, пише “Уолстрийт джърнъл”.

Изданието отбелязва, че украинският президент е казал пред Съвета, че или трябва Москва да бъде отстранена от него, или той изобщо да бъде разпуснат, след като е предупредил, че новооткрити зверства след изтеглянето на руските сили от района на Киев може да са по-лоши от тези в Буча.

В друга статия изданието коментира новината, че Чехия е започнала да доставя танкове на Украйна, и отбелязва, че тя става първата страна, която прави това. “Уолстрийт джърнъл” коментира по темата, че Чехия и съседна Словакия, която има обща граница с Украйна, дори обмислят възможността да предоставят обекти от военната си промишленост за ремонт и преоборудване на повредена украинска военна техника.

ЕС подготвя забрана за вноса на въглища от Русия и за достъпа на руски транспортни оператори, пише “Файненшъл таймс”. Изданието отбелязва, че държавите членки на съюза обсъждат нови мерки срещу Москва в момент, когато САЩ също планират по-строги санкции срещу нея.