Санкциите на Запада удрят средната класа в Русия

Макдоналдс в Санкт Петербург

Западът е избрал за оръжие срещу Русия “икономически, финансови, търговски и други санкции . . . които удрят сега впрочем самите европейци и американци чрез растящите цени на бензина, енергоносителите, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар . . . Днес цялата планета е принудена да плаща именно за амбициите на Запада”, цитира в. “Комерсант” вчерашна реч на руския президент Владимир Путин, коментирал действията на Москва в Украйна и реакцията в света.

“Владимир Путин, без съмнение, не воюва с Украйна. Той воюва със Запада. А значи е бил длъжен да разбира, че и Западът ще воюва с него, използвайки всички видове въоръжения (които нарича сега икономически санкции), включително летални за страната ни”, заявява руският всекидневник.

Военната операция в Украйна поставя въпроса за баланса на загубите и придобивките на ключовите участници, както и на глобалните играчи, пише в същото издание политологът Иван Тимофеев. 

За Украйна и Русия засега е още рано да се говори – бойните действия продължават, посочва той. Според него най-сериозни загуби търпи Европейският съюз заради скъсването на множество търговско-икономически връзки с Русия и наплива на украински бежанци. 

Основният проблем на Вашингтон е, че рязкото изостряне на конфронтацията с Русия отклонява ресурси от Азиатско-Тихоокеанския регион. САЩ ще трябва да увеличат военното си присъствие в Европа и да концентрират по-малко ресурси върху възпирането на Китай. Затова пък ситуацията дава възможност съществено да се повиши вътрешната дисциплина на НАТО и да се постигне по-солиден принос на европейските страни към общата сигурност, разсъждава експертът.

Официалните руски телевизии вече говорят сериозно за риск от “технически дефолт” на Русия по външни облигации. Точно след като руският финансов министър заяви, че след като САЩ замразиха наши златновалутни резерви за около 300 милиарда долара, страната ни ще изплаща доларови задължения към западни банки и финансови институции . . . в рубли, отбелязва в “Свободная преса” икономистът и обществен деец Юрий Болдирев.

Последното според него е “абсурд”. “Ако пък схванем и разберем ситуацията не формално юридически, а по същество – откъде накъде изобщо да плащаме нещо на онези, които директно ни наложиха санкции и фактически конфискуваха нашите златновалутни резерви?”, пита се руският наблюдател.

Редица чуждестранни компании затварят или замразяват бизнесите си в Русия заради проблеми с логистиката, бързите промени във валутния курс и юридическите тънкости, свързани с антируските санкции, констатира агенция РОСБАЛТ. 

Чуждестранните фирми дават работа на 1,5 до 2 процента от заетото население в Русия – от решението им дали да останат на руския пазар пряко зависят почти 1,5 милиона работни места в страната, посочва икономистът Ростислав Капелюшников. След нахлуването в Украйна най-малко 380 компании от други страни са спрели или замразили дейността си в Русия според цитиран в статията доклад на Йейлския университет. 

Изтеглянето на западните компании ще предизвика ефекта на доминото – може да се срутят една след друга и руските им фирми партньори, предупреждава бившият зам.-министър на труда Павел Кудюкин. Как ще оцелява туристическият отрасъл, също не е ясно – въпрос е например дали хората ще имат пари за пътешествия, добавя РОСБАЛТ.

“Известия” описва “нестабилната ситуация” с онлайн търговията в Русия, където спират да работят интернет магазини и маркетплейс платформи на известни брандове. Експертите и участниците в пазара нямат общо мнение дали нови фирми ще се опитат да заемат местата им. Но според всички тях, големите играчи ще вземат окончателни решения, едва щом се очертае окончателният списък на антируските ограничения, заключава изданието.

Във връзка с изтеглянето на чуждестранни фирми “Независимая газета” напомня коментари, че “Западът и страни като Южна Корея и Япония искат да накажат властта в Русия, но вместо това наказват средната класа, която не може да бъде смятана за основния електорат на Владимир Путин”.

Именно за средната класа е важно качеството на потреблението, именно такива хора усещат промени в живота си, когато не могат да платят за покупки от чуждестранни интернет магазини, да вземат заем, да заминат на почивка в Испания, да се отбият в ИКЕА или просто да си купят дрехи от обичайната марка, обяснява вестникът. “За модерното общество тук няма нищо нормално, това е принудително или произволно слизане с няколко стъпала” – властта в Русия “не заложи на средната класа в стратегически план”, прави извод “Независимая газета”.

Текст: Андрей Шарков, БТА