САЩ с обещания за милиарди долари помощ за Украйна

Снимка: УНИАН

Визитата на Зеленски във Вашингтон продължава да е водеща тема в американските издания, които отделят значително внимание на перспективите пред оръжейните доставки на Запада през следващата година.  

Триумфалното посещение на президента Володимир Зеленски във Вашингтон завърши с обещания за допълнителна подкрепа за Украйна в размер на милиарди долари, но не и с това, което той искаше най-много: американски танкове, изтребители и прецизни ракети с голям обсег на действие, пише в днешния си брой в. “Ню Йорк Таймс“.

И макар че украинският президент не получи всичко от списъка с желанията си, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби вчера увери, че Вашингтон се е ангажирал да осигури оборудването, от което Украйна се нуждае.

“Бъдете сигурни, че в Украйна ще има допълнителни способности”, заяви той, но допълни, че “все още не е решено какви ще са те“.

В някои отношения рискът, който правителството на Байдън поема, става все по-голям с напредването на войната. Оръжейни системи, които в началото на военните действия не подлежаха на обсъждане, като реактивните системи за залпов огън “Хаймарс” или системите за противоракетна отбрана “Пейтриът”, получиха одобрение и вече са на бойното поле или пътуват към Украйна, отбелязва изданието. 

Според някои американски представители обаче, макар и характерът на войната да се е променил, нивото на риска, което Белият дом е готов да поеме, си остава същото.

Русия непрекъснато увеличава жестокостта и обхвата на атаките си срещу Украйна, но досега Москва не допуснала войната да се разпространи в територии на НАТО. Американски официални лица продължават да подчертават липсата на индикации, че Русия е решила да разшири атаките си извън Украйна. Нежеланието на Путин да влезе в пряк конфликт с алианса е от ключово значение за постоянното  снабдяване на Украйна с оръжия и боеприпаси. 

Важно е да не се дава повод на руския президент да разшири на войната, посочва “Ню Йорк Таймс”.

Въпреки че призивите на Зеленски за запазване на американските парични потоци в името на съхраняването демокрацията намериха отклик сред повечето депутати от двете партии, малка група републиканци, свързани с бившия президент Доналд Тръмп, реагираха по различен начин, пише в днешния си брой в. “Вашингтон пост”. Някои от тях не аплодираха украинския президент  в залата на Камарата на представителите, други ясно показаха, че не са съгласни със Зеленски или пък директно го критикуваха, а имаше и такива, които пропуснаха речта му.

Споменатите позиции подчертаха разделението сред републиканците в Конгреса по отношение на войната в Украйна. То ще придобие още по-голямо значение от началото на следващата година, когато Републиканската партия ще поеме контрола върху долната камара на американския парламент с малко мнозинство, смята вестникът. 

Зеленски произнесе речта си в изключително важен момент за Конгреса, когато депутатите се готвеха да приемат законопроект за финансиране на правителството на стойност близо два трилиона долара, който включва и нови средства за Украйна в размер на около 45 милиарда. Това е най-голямата сума, която досега Вашингтон е отделял за Киев. Същевременно нарастват и опасенията, че бъдещите пакети от американска военна помощ могат и да не срещнат подкрепа сред мнозинството представители на Републиканската партия. 

Подкрепата за допълнителната помощ за украинските усилия в Сената остава силна сред депутатите от Републиканската партия, въпреки че някои нейни представители споделят опасенията на колегите си от Камарата на представителите и призовават за спиране на помощта.

В долната камара на американския парламент, където се очертават по-големи пречки пред бъдещите помощи за Киев, републиканците вече започнаха да обмислят сценарии за следващата година. 

“Има силна подкрепа за Украйна. В това няма никакво съмнение. Но докъде ще доведе тя“, пита се републиканецът от Камарата на представителите Пийт Сешънс. “Ако този президент не успее или пък правителството не съумее да изясни необходимия план и по-нататъшната посока, както и да обясни какво означава всичко това, тогава ще се окаже, че подкрепата просто се изпарява”, прогнозира той. 

В днешния си брой в. “Уолстрийт джърнъл” обръща внимание на проблемите с оръжейните запаси на стария континент.

“Европа, където се намират някои от най-големите производители на оръжие в света, изпитва затруднения да произведе достатъчно боеприпаси за Украйна и за самата себе си, с което застрашава отбранителните си способности, а също и подкрепата си за Киев”, казват някои представители и ръководители от бранша. 

Липсата на капацитет за производство, недостигът на специализирана работна ръка, затрудненията по веригите за доставки, високите разходи за финансиране и дори някои екологични разпоредби възпрепятстват усилията за увеличаване на производството.

Войната на изтощение между Русия и Украйна сега оформя и надпревара във въоръжаването между Москва и страните членки на ЕС и НАТО, които усилено се стремят да гарантират собствената си отбрана на фона на нарастващата заплаха от Кремъл.

Освен това благосъстоянието на украинската армия зависи и от европейски страни като Германия, които допуснаха отбранителните им индустрии да атрофират още в мирно време, а сега отчаяно се опитват да наваксат, сблъсквайки се с проблеми с енергийните доставки. 

В НАТО няма друга страна, освен САЩ, която да разполага с достатъчно оръжейни запаси за сражения в голяма артилерийска война или индустриалния капацитет да произведе подобни запаси, смята Нико Ланге, бивш служител в германското министерство на отбраната.

Според германски официални лица боеприпасите, които Германия има в момента, не биха ѝ позволили да издържи повече от две седмици в случай на руска атака.

“Това се дължи на факта, че макар и да е един от петте водещи износители на оръжия в света, Германия няма широкомащабна оръжейна промишленост”, обясни ръководителят на Федералното канцлерство Волфганг Шмид. “Някогашното масово производство в страната сега е сведено до високотехнологичен цех с малък капацитет”, допълни той.