САЩ с нова помощ от 2,5 млрд. долара за Украйна, но без танкове

Снимка: УНИАН

САЩ предоставят военна помощ на Украйна в размер от 2,5 млрд. долара. В нея са включени 90 бойни машини „Страйкър“ и 59 бойни машини „Брадли“, съобщиха от Пентагона.

„Последните въздушни атаки на Кремъл срещу ключовата инфраструктура на Украйна отново показват унищожителните последици от войната на Русия в Украйна. Досега САЩ са предоставили повече от 27.4 млрд. долара военна помощ от началото на управлението на администрацията на Байдън“, написаха от Пентагона.

Заедно с това от военното министерство на САЩ ще изпратят ракети и снаряди, включително за артилерийската система HIMARS, системата за противовъздушна отбрана (ПВО) NASAMS и допълнителни 3 милиона муниции. За Украйна заминават и осем ПВО системи AVENGER, 350 бронирани коли и 53 бронирани с допълнителна защита срещу мини.

Вашингтон пост отбелязва, че в пратката не са включени танкове, които са най-желаното от Украйна оръжие в момента. От изданието припомнят, че Германия е дала знак, че няма да изпрати част от собствените си танкове „Леопард“, ако САЩ не изпратят от своите танкове „Ейбрамс“. Според Пентагона танкът „Ейбрамс“ не е подходящ за настоящия етап от войната, тъй като неговият двигател изисква постоянна поддрържка и има сложен метод на зареждане.

Днес страните от НАТО се срещат в американската военна база „Рамщайн“ в Германия. Преди срещата Володимир Зеленски, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и други високопоставени представители на властта в Киев поискаха от Запада да предостави модерни танкове.

В последните месеци Русия пренасочи основната част от нападенията си в североизточната част на Украйна. От седмици тежки боеве се водят за ключовите Бахмут и Соледар.

Източник: Свободна Европа