САЩ увеличиха помощта за Украйна до 40 милиарда долара

Снимка: Ройтерс

Демократите в Конгреса на САЩ се съгласиха да насочат 39,8 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна, съобщи агенция Ройтерс.

Камарата на представителите може да приеме плана, който надхвърля искането на президента Джо Байдън миналия месец за 33 милиарда долара, още днес, а лидерите на Сената заявиха, че също са готови да действат бързо.

Предложение за допълнително финансиране, свързано с COVID-19, което някои демократи искаха да комбинират със спешното финансиране за Украйна, сега ще се разглежда отделно.

На 28 април Байдън поиска от Конгреса 33 милиарда долара за подкрепа на Украйна, включително повече от 20 милиарда долара военна помощ. Това предложение беше драматична ескалация на американското финансиране за войната с Русия.

Новото предложение включва допълнителни 3,4 милиарда долара за военна помощ и 3,4 милиарда долара за хуманитарна помощ.

Байдън направи изявление, в което призовава депутатите да приемат финансирането и да го доставят на бюрото му, за да го подпише в закон през следващите няколко дни. „Не можем да позволим нашите доставки на помощ да спрат, докато чакаме по-нататъшни действия на Конгреса“, каза той.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, висшият републиканец в Камарата на представителите Кевин Маккарти и ключови председатели на комисии както в Камарата на представителите, така и в Сената, държавният секретар Антони Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин казаха, че военните имат достатъчно средства, за да изпратят оръжия в Киев само за следващите два седмици.

Нуждаем се от вашата помощ”, написаха Блинкен и Остин в писмата. Те казаха, че остават само 100 милиона долара за черпене от правомощия, който позволява на президента да разрешава трансфера на оръжия без одобрение на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза пред репортери, че е доволен, че помощта за Украйна е отделена от помощта за COVID-19. Той многократно се застъпваше за законопроект за „чиста“ Украйна в речи в Сената.

Някои демократи казаха, че са разочаровани, че помощта за COVID-19 ще бъде разгледана отделно.

„За нас би било много по-добре да защитим Съединените щати, както и да работим за защита на Украйна“, каза пред репортери демократът № 2 в Сената Дик Дърбин.

Отделно Байдън в понеделник подписа законодателство, което съживява „Закона за ленд-лизинг“, програма от епохата на Втората световна война, която помогна да се победи хитлеристка Германия, като позволи на Вашингтон да отдава или отдава под наем военно оборудване на съюзниците на САЩ по-бързо. В този случай това ще помогне на засегнатите от руската инвазия, като Полша и други източноевропейски страни, както и Украйна.