САЩ предоставят съвременни ракети на Украйна

ракети

Снимка: debati.bg

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, предаде ДПА, като се позова на статия на американския президент Джо Байдън във в. “Ню Йорк таймс“.

В статията Байдън отбелязва, че макар всяка война да приключва с помощта на дипломацията, преговорите отразяват фактическото положение на бойното поле. 

“Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори”, пише Байдън.

“Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще ѝ дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна”, се казва още в статията на американския президент.

Байдън подчертава, че Вашингтон не поощрява украинските сили да извършват нападения на територията на Русия, отвъд украинско-руската граница.

Междувременно на фронта в Източна Украйна руските войски са установили контрол над по-голямата част от град Северодонецк след дни на боеве, но не са го обкръжили, съобщи губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс.

В онлайн публикация Гайдай допълва, че руският обстрел е направил невъзможни хуманитарните доставки и евакуацията на хора.

В България продължава преместването на украинските бежанци. Близо 600 украински бежанци от хотелите по Черноморието пристигнаха, превозвани от 11 автобуса, във временния център за настаняване в Елхово. След първоначалния отказ на пристигналите с първите два автобуса, в момента се извършва настаняване на украинците. Някои напуснаха лагера.

Повечето от тях споделят, че не е проблем да останат за няколко дни на полеви условия във фургоните. „Изключително сме благодарни на България, че ни прие. Живяхме два месеца в „Златни пясъци“. Създадена е много добра организация. Разбираме, че трябва да останем тук няколко дни. Не сме на улицата, има и денонощна охрана в центъра. Радваме се, че се намираме под мирно небе“, казаха пред репортер на БТА Юля и Альона от Одеса.

От община Елхово е осигурена храна за временно настанените в центъра от общинския социален патронаж. Доброволци на Българския Червен кръст осигуряват хигиенни материали, бебешки пюрета и адаптирано мляко. На място има също психолози и служители на Държавната агенция за бежанците.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през българско-турската граница.