Сергей Лавров с коментар след твърдения на прокуратурата за руска следа при взривовете у нас

Външното ни министерство покани на разговор посланика на Русия

„Добре, че не сме убили австрийския престолонаследник Франц Фердиданд през 1914г., но изглежда натам вървят нещата“. Това коментира руският министър на външните работи Сергей Лавров днес по повод твърденията на българската прокуратура, предаде БНР.  

На пресконференция в Москва Сергей Лавров обърна внимание на продължителния времеви период, в който са избухнали взривовете в България.

„Самата времева рамка от 10 години показва, че или българската страна нищо не е знаела и изведнъж е решила да надмине чехите, които се захванаха със събития от 2014 г. и да погледне по-задълбочено в историческа ретроспектива, или през цялото време са знаели какво е ставало, но не са го съобщавали поради някакви причини“, каза министърът.  

Лавров призова Европейския съюз да се заинтересува от ситуацията в Чехия и в България, където с оръжие и боеприпаси търгуват частни предприемачи. 

„Евросъюзът трябва все пак да отговори на въпроса, който зададохме, а именно доколко контролира изпълнението от страна на неговите членове на задълженията по редица документи в сферата на търговията с оръжие“, посочи той.

Лавров добави, че хората, които търгуват с оръжие, са изключително изобретателни в нарушаването на законите и международните конвенции.

А след коментара на руския външен министър Сергей Лавров стана ясно, че Министерството на външните работи е поканило на среща утре посланика на Руската федерация в България. Информацията е била, изпратена от ведомството до медиите, предаде БНР.