“Силата на Сибир” ще промени газовата карта в света

Снимка: money.bg

По своите мащаби това е най-грандиозния проект, който е осъществяван в Русия. 55 млрд. долара са вложени в строителството на съоръжението и развитието на прилежащата инфраструктура. Веднага след завършването на този проект Русия започна работа по реализирането на „Силата на Сибир – 2”.

“Силата на Сибир” обедини в себе си две от големите газонаходища в Русия – Иркутското и Якутското. По обща газопреносна магистрала синьото гориво се транспортира от двете области през Хабаровск до Владивосток.

Първия етап от строителството включваше изграждане на магистрален газопровод “Якутия — Хабаровск — Владивосток”, а във втория етап Иркутския център посредством тръба бе свързан с центъра в Якутия .

Газопроводът беше построен изцяло с тръби руско производство. За строителството на “Силата на Сибир” бяха ангажирани около 11 700 специалисти, а в експлоатацията на цялото съоръжение участват близо 3000 души. Цялото трасе е с дължина 4000 км. Диаметърът на тръбите е 1420 мм. Работна налягане е 9,8 МПА. Общият капацитет е 61 милиарда кубически метра газ на година. Пуска на първия етап на магистралния газопровод “Якутия – Хабаровск-Владивосток” бе в края на 2017 година.

Руският газов гигант “Газпром” се е ангажирал изцяло със строежа на “Силата на Сибир”. “Силата на Сибир” газифицира руските региони в Далечния Изток, а така също осъществява транзит на синьо гориво към Китай. Първите доставки на руски газ за Китай започнаха през 2019 г. 

През миналата година поради Ковид пандемията газопроводът не работеше на пълния си капацитет. Според някои специалисти газопроводът поради намалените доставки не работеше рентабилно. През септември дори газопроводът беше спрян за планов ремонт.

Междувременно работата по проекта продължава и се предвижда през 2022 година Русия да започне да доставя газ от най-голямото по запаси находище в Източна Русия – Ковиктинското.

Шефът на Газпром Алексей Милер съобщи, че те започват работа по строежа на новия газопровод „Силата на Сибир – 2”. Реализацията на този проект ще позволи съединяването на газотранспортните мощности от запад с тези на изток. Капацитетът на „Силата на Сибир – 2” ще бъде 50 млрд. куб. м.

Изграждането на този газопровод се следи с тревога от европейските страни. Той ще даде възможност доставяните сега в Европа количества газ да бъдат пренасочени към бързо развиващата се икономика на Китай. Сега Китай внася втечнен шихтов газ от САЩ и Австралия, но се очаква по-евтиния руски газ да ги измести.