Слави Трифонов: ГЕРБ се бетонираха на изборите в Благоевград

Снимка: bntnews.bg

Слави Трифонов публикува интересен коментар за проведените избори в Благоевград. Той написа следното:

„Преди и след националния референдум от 6 ноември 2016 г. разни социолози, политолози и всичколози обясняваха как мажоритарната система в два тура ще бетонира ГЕРБ. Обясняваха и как при мажоритарната система изборите ще бъдат печелени от ценкочоковци.

Е, в Благоевград имаше мажоритарни избори в два тура, които така бетонираха ГЕРБ, че даже не ги видяхме на балотажа.

Не видях и благоевградчани да са избрали някой като Ценко Чоков, който прави отвличания и пребива хора. Напротив, благоевградчани избраха за кмет един достоен адвокат – Илко Стоянов, издигнат от политическа партия без мощни структури, основана само преди една година.

И така жителите на този прекрасен български град на практика доказаха, че грам не ги интересуват прогнозите на социолозите, политолозите и всичколозите.”

Вчера в Благоевград се проведе балотаж на частичните местни избори за кмет. На балотажа се явиха кандидатите на „Има такъв народ” и на БСП. Представителят на ГЕРБ Антон Тодоров не успя да се класира за балотажа, след като остана трети на първия тур на изборите.

Илко Стоянов спечели кметските избори в Благоевград. За кандидата на партия “Има такъв народ” са гласували 57.08% от избирателите.

Опонентът му, независимият кандидат инж. Румен Томов, подкрепен от БСП, е с  40.07 % от избирателите. Неговите правомощия като кмет бяха прекратени предсрочно – затова и се проведоха частичните избори.

На първия тур Илко Стоянов надделя с 1209 гласа – 35.32% срещу 28.65% за Томов.

Вчера късно вечерта Корнелия Нинова обвини ИТН, че са избрали бившия кадър на ГЕРБ за кмет. Тя написа следното във Фейсбук:

“Благодаря на всички, които работиха за нашия кандидат в Благоевград – Румен Томов и на всички, които го подкрепиха. Както предупредихме, промяната се оказа подмяна. ИТН и “Изправи се. Мутри вън!” се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград и заедно избраха бившия им заместник-кмет за градоначалник. Вместо да “изчегъртат ” модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и  принципно да се борим с този модел за истинска промяна.“

Слави Трифонов остави без отговор написаното от Нинова.

Припомняме, че днес бяха публикувани резултатите от две социологически проучвания за нагласите на избирателите за изборите на 11 юли. Според “Маркет линкс” ГЕРБ и ИТН са с изравнен резултат преди вота, а според “Медиана” ГЕРБ, ИТН и БСП са събрани в разлика от два процента. Всичко това предвещава оспорван вот на 11 юли.