Слави Трифонов: Има Конституция и ние я спазваме

Снимка: bntnews.bg

Днес Слави Трифонов отговори задочно в профила си във Фейсбук на премиера Бойко Борисов за предложението му той да започне работа по съставянето на новото правителство. Ето какво написа Трифонов в типичния си лаконичен стил:

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното:

Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея.

Зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов пък коментира демографското проучване на избирателите, гласували за партията. Той подчерта със снимка в Туитър, че по-голямата част от гласувалите за “Има такъв народ” са с висшe образование.

Също днес Мая Манолова от коалицията “Изправи се! Мутри вън” коментира във видео на живо във Фейсбук предложението на  Бойко Борисов за  свикване на Велико Народно събрание. Според нея той предлага това за да остане премиер до живот, съобщиха от пресцентъра на “Изправи се.БГ”.
 „Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер”, заяви тя.

Ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но дали тя ще изисква Велико Народно събрание ще решим ние – партиите на протеста, които сме първа политическа сила. Този път конституционният дебат ще е с експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ”, допълни Мая Манолова.


Според нея Борисов вече не е в позицията да определя дневния ред нито на държавата, нито на парламента, тъй като на тези избори народът му е показал “червен картон”. От него се очаква да изпълни конституционната процедура и да внесе предложение за кабинет. Тогава ще стане ясно, че той е в пълна изолация и че никой не иска повече нито Борисов за премиер, нито моделът, по който той управляваше, смята Манолова.

До този момент от Демократична България не са коментирали изказванията на Борисов.