Слави Трифонов оттегли предложения кабинет

Снимка: bntnews.bg

Лидерът на ПП „Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли предложения от него министър-председател Николай Василев, заедно със състава на Министерския съвет. Това той направи с публикация в профила си във Фейсбук. Ето какво написа той:

„В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.

Силата е в истината”, написа Слави Трифонов.

Това изявление идва след изразената повсеместна критика към направеното от него предложение. Първа Корнелия Нинова заяви, че те няма да подкрепят предложения кабинет и ще предложат свое правителство, ако им се предложи мандат. Лидерите на партиите от протеста Христо Иванов и Мая Манолова, също критикуваха Слави Трифонов за начина, по който направи своето предложение. Вчера и Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят ИТН.

Политическият анализатор Осман Октай заяви след представянето на кабинета, че с тези свои действия Слави Трифонов слага край на своя политически проект.

С днешното си изявление Слави Трифонов променя ситуацията и отваря вратата за преговори и съставяне на ново правителство.