Слави Трифонов обяви имената на новите министри

Снимка: bntnews.bg

Слави Трифонов обяви на пресконференция днес, че ще управлява самостоятелно. С този ход той елиминира разговорите на тема ще състави ли правителство, от кой ще търси подкрепа и с кой ще управлява.

Николай Василев е предложението за премиер в следващия кабинет на “Има такъв народ“.

“Има такъв народ” няма да прави коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП. От друга страна т.нар. протестни партии не събират достатъчно мнозинство. Затова “Има такъв народ” ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство. Аз мисля, че няма правителство на малцинството или на мнозинството, всички са на обществото”, обясни Трифонов.

От “Има такъв народ” са поканили в правителството си настоящите служебни министри – на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и образователният Николай Денков, но те отказали.

Ето обявените канидати за министър-председател и министри от ИТН:

За министър-председател – Николай Василев, бивш министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобурготски.

Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – Николай Радулов

Министри:

за министър на икономиката – Любомир Дацов

за министър на финансите – Мария Бойчинова

за министър на образованието – Наталия Митева

за министър на енергетиката – Красимир Ненов

за министър на здравеопазването – Велислава Петрова

за министър на регионалното развитие и благоустройството – Михаела Лашова

за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Христо Алексиев

за министър на туризма – Ивайло Кожухаров

за министър на земеделието, храните и горите – Пламен Абровски

за министър на отбраната – Теодора Генчовска

за министър на труда, социалната и демографската политика – Лилия Иванова

за министър на културата – Станислава Армутлиева

за министър на правосъдието – Петър Илиев

за министър на спортта – Радостин Василев

за министър по ромските въпроси (без портфейл) – д-р Антония Валентинова.

Николай Василев – снимка от 7/8 ТВ

Кандидатът за министър председател Николай Василев е икономист и финансист. Роден е през 1969 г. във Варна. През 1994 г. завършва икономика и мениджмънт в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета “Брендайс” (Уолтъм, САЩ) и Университета “Кейо” (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски. От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев се завърна в България като част от т.нар. царски юпита през 2001 г. Като е бил дори един от вариантите за министър-председател на правителство на НДСВ. Тогава Василев обаче пое първоначално поста на вицепремиер и миистър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2003 г. обаче е сменен от поста заради конфликт с ДПС заради приватизацията на “Булгартабак”. Василев обаче бе сложен от Сакскобургготски за вицепремиер и министър на транспорта. Успя да приватизира БТК и освен това укрепи авиокомпанията “България ер”, наследник на фалиралата “Балкан”.
В правителството на тройната коалиция Николай Василев зае поста на министър на държавната администрация. През 2009 г. Василев създаде компанията “Експат Капитал”, която е един от най-големите инвестиционни фондове в България.