След разформироването на НОЩ отговорността за контрола на пандемията носят министърът на здравеопазването и държавният здравен инспектор

Източник: trafficnews.bg

След като вчера от правителствената пресслужба съобщи, че Националният оперативен щаб е разформирован, днес на брифинг на здравните власти здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е логично е щабът да бъде разформирован в края на мандата на премиера Борисов. По думте му това е надинстуционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган, посочи проф. Ангелов. Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и заедно държавния здравен инпесктор. „Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването”, призова проф. Ангелов.

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година. Формално Националният оперативен щаб имаше за цел “да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.” Председател на НОЩ беше генерал-майор Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинската академия, а сред членовете бяха проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, както и доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.  

„Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията, с която разполагаме, е съвсем различна от началото на епидемията. Изградихме модел, вече знаем какво и как да правим, каза днес здравният министър. Той обясни още, че страната ни се справя с третата вълна на COVID-19. Трета седмица се отчита спад на новите случаи.

„Мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа”, каза още министър Ангелов.