Словакия дава своите МиГ-29 на Украйна

Украински МиГ-29. Снимка: УНИАН

Словакия и Полша постигнаха споразумение, проправящо пътя за възможно предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна, обявиха министрите на отбраната на двете държави, цитирани от Ройтерс.

Полша се съгласи да охранява словашкото въздушно пространство със своите американски Ф-16, ако МиГ-овете вече не са на разположение, заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Полският му колега Мариуш Блашчак определи като “напълно естествено”  полските военновъздушни сили да включат зоната си на действие и южния си съсед. Словакия е много по-малка от Полша, две страни членки на ЕС и НАТО, които граничат с Украйна и ѝ оказват засилена хуманитарна и военна помощ.

Над уточни, че за подобен ход ще са нужни законодателни мерки, и добави, че страната му работи по въпроса.

Междувременно украинският генерален щаб съобщи, че руските войски временно са спрели нападенията си по суша в Източна Украйна. В сводката си за бойните действия през вчерашния ден оттам посочиха, че по посока на град Изюм не е имало никакви атаки и отбелязаха, че руските сили са ограничили активността си до разузнаване и артилерийски обстрел. През последните дни руските войски съсредоточиха вниманието си върху района на това населено място. Изюм се намира в Харковска област.

Според британското разузнаване руското настъпление в Донбас е спъвано от ожесточената украинска съпротива. По оценки на САЩ Русия изостава с графика на основната си офанзива в Източна Украйна.

Откакто мащабът на военните действия в Украйна намаля, Русия е дала по-малко жертви, но броят им все още е доста голям и оказва значително влияние върху желанието на руските военни да се бият, казаха пред Ройтерс двама западни представители, пожелали анонимност. 

Миналия месец нападението срещу Киев в Северна Украйна се провали и сега Русия се опитва да завладее изцяло две източни провинции, известни като Донбас, отбелязва британската агенция.

„Естеството на операциите се промени, техният географски мащаб се сви и в резултат на това всички числа намаляват“, коментира един от западните представители. Той допълни, че броят на жертвите в регионите, в които руските войски влизат в боеве с украинските сили, продължава да е доста голям.

Попитан за жертвите от украинска страна, той каза, че Украйна има загуби в Донбас. „Те понасят някои загуби но със сигурност не толкова, колкото руските сили“, обясни западният представител. 

Двамата западни представители не оповестиха официални числа и агенция Ройтерс посочва, че към момента не е било възможно да провери твърденията им. 

Русия, която казва, че е започнала „специална операция“ за демилтаризация на съседната си страна, не е обновявала официалните данни за загиналите руски военни от няколко седмици насам.

Източник: Българска телеграфна агенция