Слон нахлу в кухнята на жена в Тайланд

Снимка: Twitter

Домакинята прави клип на слона докато той закусва

Тайландската домакиня  Ратчадаван беше събудена в ранните часове на събота сутринта от силен трясък. Когато отишла да разбере какво се е случило, тя видяла главата на слон, показваща се през кухненската й стена до сушилнята. За този инцидент съобщава британския The Guardian.

Слонът, на име Бунчуай, изглежда е търсил нещо за ядене. С хобота си е ровил в кухненските чекмеджета. Той дъвче храна от найлонова торбичка, докато Ратчадаван, която не знае  какво да прави, заснема епизода на телефона си.

Не за първи път Бунчуай, който живее в тайландския национален парк Каенг Крачан, посещава това село. „Слоновете идват на гости доста често. Те винаги идват, когато има местен пазар, защото много им мирише на храна “, каза Итипон Таймонкол, надзирател на парка.

Тайландските медии съобщиха, че същият този слон дори е посетил кухнята на Ратчадаван при един от тези случаи, причинявайки големи щети.

Д-р Джошуа Плотник, асистент по психология в Хънтър Колидж, Градския университет в Ню Йорк, който изучава популацията на слонове в Светилището за диви животни Салакпра в Канчанабури, Западен Тайланд, каза, че много често слоновете от националните паркове нахлуват в близките полета за захарна тръстика или царевица.

„В селата, в които работя в Тайланд, слоновете навлизат почти всяка вечер в земеделските полета на фермерите. Това е наистина труден въпрос както за фермерите, така и за слоновете “, каза той.

Повечето селяни са уважителни и съпричастни към слоновете, каза Плотник. „Те са разочаровани, че това се случва, и наистина искат да намерят решения, за да го спрат, но обикновено не обвиняват слоновете.“

Итипон каза, че доброволци от местната общност и служител на националния парк работят заедно, за да наблюдават слоновете и използват силен шум и други възпиращи средства, за да се опитат да ги изтласкат обратно към гората.

В Китай наскоро имаше историята на стадо слонове, които пътуваха 15 месеца далеч от естественото си местообитание и унищожиха цели полета с царевица. Властите изпратиха стотици хора и разположиха дронове, за да се опитат да проследят пътуването на стадото.

„Тези случаи се увеличават в Азия и вероятно се дължат на намаляване на наличните ресурси и увеличаване на човешките смущения в местообитанието на слоновете“, каза Плотник. Методи като физически бариери или движещи се слонове биха имали само краткосрочно въздействие, добави той.

„Ако не задоволите нуждата на слоновете от храна, вода и други ресурси в естественото им местообитание (или не сте сигурни, че ги имат някъде другаде), те ще намерят начини да заобиколят възпиращите фактори и да получат достъп до селата или реколтата в търсене на тези ресурси.“