Най-търсеният смартфон е с 63% по-скъп в сравнение с година по-рано

През 2021 година беше отчетен значителен ръст на средните цени на три от най-търсените модели в топ петте категории стоки от популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси в България. Това са смартфоните, телевизорите и лаптопите. Тези продукти са съответно на първо, второ и четвърто място в рейтинга.

Най-значителен ръст беше отбелязан в категория „Смартфони“. Най-търсеният модел смартфон за 2021 е със средна цена 1 500-1 550 лева, което е с 63% повече в сравнение с топ модела на 2020 година. Новият победител е смартфон с много високи характеристики, които отговарят на последните изисквания за такива устройства – екран и камера с висока резолюция, мощен процесор, 5G свързаност и така нататък.

Най-търсените телевизори вече са в ценови сегмент 950-1 000 лева, докато победителят в класацията за 2020 година струваше 800-850 лева. Топ моделът за последните 12 месеца е с 55“ екран, 4К Ultra HD резолюция и силен процесор. Това е смарт устройство, което е хъб за забавление с директна свързаност към стрийминг платформи за видео и музика, достъп до гейминг портали, възможност за инсталиране на приложения и много други. Значителен ръст от 31% беше отчетен и при средната цена на най-търсения лаптоп. Тя достигна 1 200-1 250 лева. Обяснението за тази тенденция е, че хората инвестираха повече пари за такива устройства заради работата и ученето от вкъщи. Затова и победителят в тази категория е с последно поколение процесор, външна видео карта, енергийно ефективен SSD хард диск и щадящ очите дисплей.

Хората са по-оптимистично настроени – средният размер на заявленията достигна 700 лева

През последната година средният размер на заявленията за финансиране на покупки на стоки на изплащане, подадени към БНП Париба Лични Финанси, нарасна с 16% и достигна 695 лева. През 2020 година средната сума беше 600 лева.

Експертите на банката обясняват по-високите средни цени на най-търсените смартфони, телевизори и лаптопи и цялостния ръст на размера на заявленията с две основни тенденции. От една страна, през 2021 година икономиката започна плавно да се възстановява от кризата – периодите на локдаун бяха по-кратки в сравнение с тези от 2020 година и здравните мерки бяха по-леки. През последната година много бизнеси бяха отворени отново и се завърнаха към нормална работа, което се доказва и от ръста на заетостта. В резултат на това, все повече българи имаха стабилни доходи. Това доведе до по-голяма увереност по отношение на личната ситуация и на възможността за обслужване на потребителски кредити. Ето защо българите търсеха финансиране за покупки на по-скъпи стоки. Второто обяснение за ръста на средните цени е инфлацията, която през 2021 година беше най-високата отчетена в България през последните 14 години, според данни на НСИ.

С ръст от 30% на броя на заявленията, климатиците влязоха в топ 3

Оптимизмът на хората по отношение на бъдещето се доказва и от бумът на секторите строителство и недвижими имоти през 2021 година. Пазарът беше доминиран от строителството на нови жилища и според данните на НСИ през последната година бяха завършени 12 000 нови апартамента. Тази динамика, както и енергийната ефективност на климатиците са две от основните причини за значителния ръст от 30% на броя на заявленията за финансиране на покупката на климатици. Така те се изкачиха до №3 в класацията „Топ 10 на изплащане“, докато година по-рано бяха на шеста позиция.

Най-търсеният модел климатик през 2021 година беше на средна цена 950-1 000 лева, сходна до тази на победителя от 2020 година. Той може да се използва за отопление и охлаждане, има тих режим на работа, йонизираща функция, антибактериален филтър и т.н. Според експерти, най-търсеният модел климатик може да бъде добра алтернатива на парното или отоплението на газ, чиито цени стават все по-високи.

Това са някои от най-важните тенденции, които се открояват в 23-то издание на класацията „Топ 10 на изплащане“, която се изготвя от 2009-а година от БНП Париба Лични Финанси. Целта на рейтинга е да даде ясна картина на потребителското търсене. Той класира най-купуваните модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите заявки за потребителски кредит в БНП Париба Лични Финанси за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на стоките, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане през 2021 г. Около 50% от тях са за 10-те най-търсени стоки.