Собственичката на Bet365 печели по 48 000 паунда/час

Снимка: The Guardian

Собственичката на Bet365 онлайн залагания Денис Коутс е спечелила  за последните 4 години 1,3 млрд. паунда (1,53 млрд. евро) . Само от заплати през миналата година тя е получила 421 млн. паунда (495 млн. евро), съобщава Мениджър.News.

Това означава, че тя е получавала средно по 48 000 паунда за всеки час, в който е работила през миналата година. Денис Коутс притежава повече от 50% от акциите на компанията и ще получи допълнително около 45 млн. паунда, като дивидент за миналата година.

Огромното заплащане обаче провокира общественото мнение. „Разбира се, богатите плащат по-високи данъци, но въпреки това е притеснително когато ставаме свидетели на такъв непропорционална разлика в заплащането. Това, което тя има след данъци не може да се изхарчи за много човешки животи. Очевидно е неефективно единични личности да генерират толкова огромно богатство, докато по-справедлива данъчна система може да осигури повече подкрепа за обществените услуги и повишаването на стандарта на живот на хората от средната и най-ниската класа“, коментира Люк Хилдярд от High Pay Centre.

Бет365 онлайн бетинг платформа

Bet365 е онлайн бетинг платформа със седалище във Великобритания и с над 19 милиона клиенти в почти двеста страни. Компанията има над 3500 служители. Централата на bet365 е в град Стоук он Трент, като тя е най-големият работодател в града. Приходите на bet365 за 2020г. възлизат на 65 млрд. британски паунда

Bet365 е разработена на базата на местната компания за залози, основана от бащата на Денис Коутс – Питър Коутс в малкия английски град Стоук он Тренд с население от 250 хил. души.

По-късно Денис разработва платформа за спортни залагания и стартира онлайн бизнеса през март 2001 г. с помощта на банков кредит от RBS в размер на 15 млн. британски лири, обезпечен с веригата от букмейкърски пунктове на баща ѝ (съществуваща от 1974 г.) През 2005 г. семейството продава офлайн бизнеса със залози и връща банковия заем на RBS, с което се концентрира изцяло върху онлайн бизнеса си. Сега Коутс управлява фирмата заедно с нейните двама братя. Общо те притежават богатство в размер на 7 млрд. паунда. Те са и сред най-големите данъкоплатци във Великобритания, като плащат повече от 500 млн. паунда данък годишно.

Поради пандемията от коронавирус и последвалата от това отмяна на спортни състезания, през миналата година bet365 отчита спад в приходите от 8% до 2,81 млрд. паунда към края на финансовата година до 29 март. Компанията няма задължение да публикува отчети за дейността си след март  2020 г. поне в следващите 9 месеца. Според анализатори обаче най-вероятно приходите й са отбелязали ръст поради силното повишение на онлайн хазарта.

Bet365 е дарила 85 млн. паунда на Фондацията на Денис Коутс, която подкрепя каузи като изследвания срещу Алцхаймер. Не е известно обаче фондацията да финансира програми за справяне със зависимост към хазарта.