Два самолета “Спартан” излетяха с помощ за Турция

Снимка: getarchive.net

Двата самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха от летището в столичния кв. „Враждебна“ . На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението, случило се там по-рано днес.

Земетресение с магнитуд 7,8 удари днес южната част на Турция, близо до град Газиантеп, съобщи Геологическият топографски институт на САЩ (USGS). Трусът бе усетен в 04:17 ч. местно време. Той е станал на дълбочина от около 17,9 км. Според турската правителствена агенция за борба с бедствията земетресението е било с магнитуд 7,4, предаде Франс прес.

Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „Враждебна“, каза за БТА, че машините ще превозят до Турция около 15 души от дирекция “Аварийна помощ и превенция” при Столична община, заедно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива ситуации. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подходящата медицинска апаратура и екипировка.

Има готовност, след успешното изпълнение на задачата, да се направи „още един полет или колкото трябва полети, за да окажем необходимата помощ на Турция“, посочи подполковник Димчо Добрев. 

На въпрос дали мисията е сложна, с оглед разстоянието и метеорологичната обстановка, подполковник Добрев заяви, че екипажите на двата самолета имат необходимата подготовка за тези условия. Той добави, че в рамките на светлата част на деня екипажите трябва да се приберат в България.