Спасителният план на Джо Байдън ще разкрие 7 млн. работни места

Снимка: bloombergtv.bg

Днес президентът на САЩ Джо Байдън в реч, произнесена в „Розовата градина” на Белия дом, представи своя спасителен план за икономиката на страната на стойност 1,95 трлн. долара.

Това стана след като законопроектът получи окончателно одобрение в Камарата на представителите. Преди това Сенатът направи редица изменения и го прие през уикенда. Той бе подкрепен от 220 членове на Камарата, а срещу него гласуваха 211 конгресмени, сред които и един демократ.

Така милиони американци ще получат чекове с директни помощи до 1 400 долара на човек, а безработните ще получават по 300 долара на седмица. Разширява се данъчния кредит за деца до 3 600 щатски долара на дете. Предвидени са и 350 милиарда долара помощи за щатските и местните власти, както и милиарди долари за училища, които да помогнат на учениците да се върнат в класната стая, да стимулират малкия бизнес, засегнат от пандемията, за научни изследвания и разработка. Според него този план ще успее да създаде нови 7 милиона работни места. Парите от програмата са предназначени за подпомагане на американските граждани и за стимулиране на пострадалата от коронакризата икономика.

„Новото законодателство променя парадигмата: за първи път от дълго време този законопроект поставя на първо място работещите хора в тази държава. Това не е хипербола, а факт, след като за твърде дългово време това бяха хората на върха”, каза президентът.
За да разпределят огромната помощ, администрацията на президента трябва да харчи средно по 3,7 млрд. долара на ден до края на 2021 г. Или по 43 000 долара на всяка секунда до 1 януари 2022 г., показват изчисления на Бюджетната служба на Конгреса на САЩ.

Джо Байдън благодари на всички членове на Конгреса, гласували за пакета за облекчаване на последиците от коронавирусната криза. Той заяви, че благодарение на законопроекта 11 милиона безработни американци ще получат финансовата помощ и това ще бъде “най-голямата инвестиция в грижите за децата от Втората световна война насам”.