Тежките последствия от срутването на язовир Каховка в Украйна

Снимка: Global Images Ukraine/Getty Images

Хората, живеещи по долното течение на река Днепър в Украйна, трябва да се справят с непосредствените последици от срутването на язовир Нова Каховка, но по широкото въздействие може да се почуства за поколенията, пише Гардиън.

Надолу по течението наводненията ще намалеят донякъде, когато приливът достигне Черно море, но много от селата и градовете по течението на Днепър може да не са обитаеми отново, освен ако и докато не бъде построен нов язовир. Хиляди домове и средства за препитание са били пометени, заедно с безброй опитомени и диви животни.

Екологичната травма от такова наводнение от вода и тиня е променила пейзажа за миг, заличавайки острови и влажни зони. Може да отнеме години, ако не и десетилетия, за да се възстанови фауната и флората. Президентът на Украйна Володимир Зеленски го нарече „най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия“. Нещастието на страната е, че е била и мястото на Чернобилската катастрофа през 1986 г., може би последното бедствие от такъв мащаб. С резервоар от 18 милиарда кубически метра, Нова Каховка е един от язовирите с най-голям капацитет в света, според Мохамад Хейдарзаде, старши преподавател в катедрата по архитектура и гражданско строителство в университета в Бат на Обединеното кралство. Той беше 90 пъти по-голям от най-големия язовир във Великобритания, язовир Килдер в Нортъмбърланд.

„Очевидно е, че повредата на този язовир определено ще има обширни дългосрочни екологични отрицателни последици не само за Украйна, но и за съседните страни и региони“, каза Хейдарзаде.

Заедно с всички останки, носени от придошлите води, има десетки хиляди мини. Поройните води се търкалят през фронтовата линия във войната. Бреговете на Днепър са фронтови линии поне от ноември, когато украинските сили прогониха руснаците през реката до южния бряг. И двете страни поставиха мини по крайбрежието и те вече са отнесени и ще бъдат разпределени на случаен принцип в градове, села и земеделски земи надолу по течението. Наводнението означава, че цивилни могат да бъдат взривени на много километри от зона на конфликта, много години след войната.

В Николаевска област благотворителната организация Halo Trust разчистваше мини по река Инхулец, приток на Днепър, преди да бъде засегната от наводнението.

„Руснаците поставиха противотанкови мини в най-ниските точки на река Инхулец, за да попречат на украинските войски да преминат с превозни средства, докато Николаев не беше освободен през ноември 2022г.“, каза Жасмин Дан, мениджър на местоположението на Halo за Николаев. „Тези мини сега представляват фатален риск за цивилни, които се връщат по домовете си или използват плодородните брегове, за да пасат животните си, да отглеждат култури и да ловят риба. Нашите екипи за разминиране редовно пресичат реката, за да получат достъп до минни полета, но ако нивата на реката се покачат значително в резултат на срутването на язовирната стена тази сутрин, тези райони ще бъдат отцепени и няма да можем да разчистим мините.“

Опустошението нагоре по течението от язовира е обратната страна на монетата от наводненията надолу по течението – недостиг на вода. Нивото на язовир Каховка пада драстично. След няколко дни то ще бъде твърде ниско, за да могат водните помпи в атомната електроцентрала Запорожия, на около 120 мили (200 км) нагоре по течението, да се използват за охлаждане на ядрата на реактора и запасите от отработено гориво. Тъй като шестте реактора са затворени и централата разполага с много голям охладителен басейн за такава извънредна ситуация, тя трябва да може да поддържа безопасност поне няколко месеца, стига езерото да остане непокътнато. Но това далеч не е сигурно. Езерото, както и самият завод, са в руски ръце.

Загубата на резервоара също ще означава, че ще има много по-малко питейна вода за градовете в региона и напояване за селскостопанския пояс около него. Това ще има косвен ефект върху производството на храни и върху износа на пшеница, царевица, слънчогледово олио и соя за останалия свят.

Резервоарът Каховка „беше сърцето на една от най-големите напоителни системи в Европа“ и водата му „направи възможно отглеждането на до 80% от всички зеленчуци в Украйна и значителен процент от плодове и грозде“, според земеделския мозъчен тръст , EastFruit.

Един от засегнатите райони е Крим, който Русия е окупиран от 2014 г. Каналът, който доставя вода на полуострова, има своя прием точно над язовир Нова Каховка. Резервоарите на Крим бяха допълнени през последните месеци, така че няма да има незабавна криза, но през следващата година това може да направи поддържането на цивилно население и армия там несъстоятелно, вероятно дори да наложи изтегляне без изстрел. Мрачната ирония на това едва ли ще бъде пропусната за украинците.