Стефан Янев: Заварихме хаос и безпорядък

Снимка: webcafe.bg

Колкото повече се заравяме в съответните сектори и проблеми, намираме нещо повече от хаос, а по-скоро системен безпорядък и липса на правила, каза служебният премиер Стефан Янев, който заедно с министри от кабинета направи пред журналисти отчет за дейността на Министерския съвет от встъпването му в длъжност на 12 май. В нормалната демократична практика се дава толеранс от 100 дни, но ние нямаме този комфорт, защото толкова е животът на нашето правителство по Конституция, каза той.


Правителството демонстрира кураж да представи пред журналистите реалистичната картина. Има корупция маскирана в благозвучна форма, посочи Янев. Принципите ни са прозрачност и отчетност, няма да толерираме друг подход, както и недосегаемостта на никой, каза той.


Правителството работи и по подготовката на изборите, каза премиерът. ЦИК трябва да вземе решение за осигуряването на машини за гласуване. В рамките на законовия срок ще има доставка на още 1500 машини за гарантиране на вота.


„С този анализ на дейността на служебното правителство се опитваме да поставим началото и да покажем единните си усилия за преодоляване на причините, които миналата година изкараха много хора на площадите. От една страна, демонстрациите на българските граждани показаха зрялост на демократичния процес в България, но от друга страна показаха и стремеж за промяна, което ще даде възможност на гражданите да усетят и разберат, че те са водещи по отношение на политическия процес, че са водещи по отношение на политическите партии, че те определят дневния им ред, а не чакат политическите партии да ги водят, да им дават своите програми и на тяхната база да се харесват и да гласуват за тях. Силата на гражданите е, че те определят дневния ред. Колкото по-бързо и дълбоко го разберем, толкова по-добре. В този смисъл служебното правителство демонстрира кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина”, каза Янев.


Според него „маскирана“ корупция има в публичния сектор и ген. Янев подчерта, че освен подготовката на изборите, служебното правителство има ангажимент и задължение към хората да бъде показан нов стил на управление.


„Новият стил трябва да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Надяваме се, че полагаме основите на такъв тип политическо поведение и този тип политическо поведение ще бъде продължен от партиите, които ще влязат е следващото Народно събрание и ще сформират кабинет. Искаме да вдъхнем увереност на българския избирател, че неговия вот има значение. Той има значение за нашето собствено бъдеще, за бъдещето на нашите родители и на нашите деца”, допълни служебният премиер и призова хората да гласуват на 11 юли.