Браво! България има втори олимпийски шампион!

Стойка Кръстева, снимка: lap.bg

Тази сутрин Стойка Кръстева спечели втора олимпийска титла за България.

На финала за титлата в категория до 51 килограма тя не остави никакви шансове на Бусе Чакъроглу (Турция) и записа името си със златни букви в историята. По време на целия мач българката владееше инициативата и с правите си удари респектираше своята съперничка.

Оспорвано начало, като и двете взаимно се проучваха. В първия рунд състезателките си размениха по няколко леви прави. Стойка поведе с 5:0 съдийски гласа, благодарение и на успешна комбинация в края на самия начален рунд.

Втория рунд бе малко по-оспорван, но рундът стартира със страхотен ляв прав за Кръстева. Няколко забележки и за двете боксьорки за непозволена игра. В средата на рунда българката записа успешна комбинация – ляво и дясно кроше, след което поредно добре пласирано ляво кроше на Кръстева. В края тя контрира с дясно кроше. Отново съдийско предимство 4:1 гласа за българката, като само арбитърът от Тунис гласува за туркинята.

Последният рунд започна с успешно дясно кроше на Чакъроглу. Агресивна игра на туркинята, която усещаше, че губи мача. Нашето момиче се защитаваше добре, но успя да допусне едно ляво кроше на Чакъроглу. След което Кръстева влезе в серия от пласирани успешно леви и десни крошета. Българката успя да държи на дистанция своята съперничка и не й позволи да отправи сериозни удари

В крайна сметка победа с 5:0 съдийски гласа и българката е с олимпийската титла. Малката група българи в олимпийската зала ликуват и поздравяват шампионката.

До сега двете състезателки се бяха срещали два пъти и бяха с разменени победи, но 35 годишната Стойка Кръстева успя да спечели  в третата най-важна среща и да грабне титлата.

Кръстева донесе второ олимписко злато за България на игрите в Токио, след като преди два дни Ивет Горанова грабна титлата в категория до 55 кг в карате кумите.

За пръв път от 25 години България има финалист на олимпийски игри в бокса. Досега страната обаче няма титла при жените, като в историята четирима мъже са стигали до златото. Това са Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996).