Тази неделя местим часовниците с един час напред

/ Thinkstock/Getty Images

В неделя преминаваме към лятното часово време и ще трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред. Това се прави в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г., на 28 март 2021 г., според която в 3.00 ч. местно време, се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология.

Сагата с местенето на часовника два пъти в годината у нас, а и на територията на ЕС продължава да е с неясен финал, очевидно изоставаща на втори план в условията на продължаващата повече от година форсмажорна ситуация, причинена от коронавирусната пандемия.

За отмяна на въртенето на стрелките на часовника се заговори през 2018-та година, когато тогавашният председател на Еврокомисията, Жан-Клод Юнкер, обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март, дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

Малко по-късно, през декември 2018 година стана ясно, че предложението не се посреща еднозначно от страните членки на ЕС, а прибързаните решения в тази посока могат да доведат до сериозни отклонения и разминавания в установените към момента часови зони в ЕС, което пък да предизвика транспортен и комуникационен хаос.

Така се стигна до ново решение, според което преминаването между лятно и зимно часово време да отпадне най-късно през октомври 2021 година.

Какво трябва да направим, за да попречим на промяната да се отрази на здравето ни?

Възможно е адаптирането към промяната да ни отнеме между 48 часа до една седмица, а това върви ръка за ръка с рискове за здравето. За щастие има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате негативните ефекти. Достатъчно слънчева светлина, чаша силно кафе и придържане към нормалното време за лягане, са сред нещата, които ще помогнат за по-бързата адаптация, казват специалисти.