Тежки боеве на фронта в Украйна

Продължават тежките боеве в районите на източните украински градове Бахмут, Лиман, Авдиивка и Мариинка в Донецк, съобщи генералният щаб на украинската армия в сряда, като добави, че през последните 24 часа там е имало 40 бойни сблъсъка.

„Нашите войници продължават да водят настъпателни действия на юг и север от град Бахмут, окопавайки се в постигнатите граници“, се казва в последния доклад на армията за бойните действия.

Киев твърди още, че руските сили са засилили своята разузнавателно-диверсионната дейност в граничните райони край град Сиверски.

Междувременно руските губернатори на Курск и Белгород казаха, че регионите им са били обстрелвани от украинските сили през границата в ранните часове на 5 юли, като добавиха, че няма съобщения за жертви.

Повече от 40 души, включително 12 деца, са били ранени на вчера при руски удар по град Первомайски в източната част на Харковска област, казаха украински официални лица, докато украинските военни съобщиха, че продължават тежки боеве в района на Донецк.

Областният губернатор на Харков Олег Синегубов каза в Телеграм, че обстрелът е станал около обяд във вторник, нанасяйки щети по автомобили и жилищни сгради. Синегубов каза, че 43 души са били ранени при ракетната атака.

Украинското вътрешно министерство съобщи, че броят на ранените е 41, включително 12 деца. Ударът е поразил паркинг пред жилищна сграда в град Первомайский, който е сравнително далеч от сегашните горещи точки в района на Донбас.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, също коментира атаката, като каза, че руснаците са изстреляли „фугасен снаряд“.

Източник: Свободна Европа