Тежки улични боеве в Соледар. Русия съобщава за превземане на града

Соледар

Снимка: БГНЕС

Руските сили от месеци съсредоточават усилията си в градовете Бахмут и Соледар в източния регион Донбас. През последните часове в Соледар се водят интензивни бойни действия, които според Русия са довели до превземането на града. Украйна обаче отрича. Ето какво се знае към този момент.

Превзели ли са руските сили малкия град Соледар в източния украински регион Донбас, който се намира в непосредствена близост до основната им цел Бахмут?

Отговорът на този въпрос от най-горещата точка на войната в момента е противоречив. От частната военна компания “Вагнер” , чиито наемници се сражават основно там от руска страна, съобщиха, чеСоледар вече е изцяло под техен контрол. Според Киев обаче е превзета само част от града и боевете продължават.

От няколко седмици двете страни водят там ожесточени сражения с много жертви.

На 11 януари британското военно министерство съобщи, че руските военни части са овладели почти цялата територия на Соледар. Същата информация разпространи предишната вечер и Денис Пушилин, назначеният от Русия ръководител на т. нар. Донецка народна република.

Разпространено беше и изявление от името на създателя на “Вагнер” Евгений Пригожин, в което се казва, че наемниците са “поели контрол над цялата територия на Соледар”. В него се уточнява, че в центъра на града са обкръжени вражески бойци и се водят сражения.

Пригожин отбелязва още, че превземането на Соледар е благодарение изцяло на частната му армия и в щурма не са участвали части на редовните руски сили. Публикувана беше и негова снимка, на която се вижда заедно с бойци от “Вагнер”. Държавната агерция РИА Новости твърди, че тя е направена в една от солните мини на града.

Неговите думи обаче не бяха потвърдени официално от Москва. Ходът на “специалната военна операция”, както нарича Кремъл войната в Украйна, бележи “положителна динамика”, каза прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков. В отговор на журналистически въпрос дали превземането на Соледар той призова “да изчакаме все пак официалните изявления. По думите му успехът във военните действия ще са постигнати, когато бъдат изпълнени целите, поставени от върховния главнокомандващ.

Последва официално изявление на руското министерството на отбраната, в което се казва, че боевете между украинските и руските войски в Соледар продължават. Според комюникето въздушнодесантни части на Русия са блокирали северната и южната част на града. А “въздушно-космическите сили нанасят удари по крепостите на врага”. В града се сражават щурмови отряди, допълниха от ведомството.

Киев също твърди, че градът е превзет само наполовина, макар че информациите се разминават. Президентският съветник Алексей Арестович каза, че източните покрайнини са окупирани от руски войски, но западните и северните все още се контролират от украинската армия.

Украинската зам.-министърка на отбраната Анна Маляр написа в Телеграм:„След понесените загуби врагът отново размести своите части, увеличи броя на вагнеровците, опитва се да пробие нашата отбрана и да превземе напълно града, но не успява”.

От ведомството съобщиха, че руските сили понасят “колосални загуби”, като определиха продължителна руска офанзива като “маниакална”.

“Страна на мазохисти. Дори, след като понесе колосални загуби, продължава маниакално да се опитва да завладее Соледар – домът на най-голямата солна мина в Европа”, написа Министерството на отбрана в Туитър.

Генералният щаб на Украйна твърди, че Русия е загубила около 490 войници само на 10 януари, като тези жертви са увеличили предполагаемия брой на загиналите от руска страна на близо 113 000 души. Москва не потвърждава тези данни.

Украйна твърди, че руските войски са се прегрупирали по време на обявеното от Русия прекратяване на огъня, което беше нарушено, по време на отбелязването на Коледа по “стар стил” (7 януари). Според Киев целта е била именно превземане на Соледар и неговите солни мини и неизползвани подземни тунели.

Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си доклад за събитията на фронта също посочва, че руските войски все още не са успели да превземат напълно Соледар.

ISW пише, че негови експерти са видели кадри на бойци на “Вагнер” в центъра на Соледар, но е доста трудно да се прецени кой точно контролира определени квартали, тъй като ситуацията може да се промени много бързо по време на улични боеве.

“Дори и да се вярва на най-смелите руски твърдения, превземането на Соледар няма да доведе до незабавно обкръжаване на Бахмут. Контролът над Соледар няма непременно да позволи на руските сили да контролират ключови украински линии за доставки, водещи до Бахмут”, се казва още в доклада на института.

Украински военнослужещ пък коментира пред екип на Си Ен Ен, че

никой не може да каже с точност какво точно контролира всяка от страните, защото “в града има огромна “сива зона”, която всички твърдят, че контролират, но това са само празни думи”.

“Никой няма да ви каже колко са загиналите и ранените, защото никой не знае със сигурност. Никой не брои мъртвите”, добави украинският войник.

Председателят на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко съобщи, че в Соледар са останали 523 цивилни (от 10 000 население преди войната), предимно хора на над 50 години.

“Някои от тях са решили да напуснат сега, но това е невъзможно поради интензивните военни действия”, добави той.

На 9 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече действията на руските войски край Соледар “лудост” и благодари на военните, които се сражават там, че са спечелили “допълнително време и допълнителни сили за Украйна”.

Два дни по-късно главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира събитията край Соледар и Бахмут на среща с ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Според него ожесточените боеве демонстрират смелостта на украинските сили и в този ключов момент от войната “трябва да направим повече и то по-бързо“ във военната подкрепа за Украйна.

Източник: Свободна Европа