Телекоми обявиха вдигането на цените

Мобилният оператор Yettel обяви, че вдига цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари с 15.3%. Това е средногодишната инфлация за 2022 г., която бе обявена от НСИ във вторник.

Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2023 г.

Мобилният оператор “Виваком” вече уведоми клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината е инфлацията през 2022 г., като телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември – 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията.

Ако се приложи 15.8% инфлация месечният абонамент от 20 лв. ще поскъпне с около 3 лв., при 30 лв.- с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

Засега още няма реакция от A1. От Булсатком обявиха, че няма да индексират цените с инфлацията от миналата година.

В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. 

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите – А1 и “Теленор” (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години. “Теленор”  и  А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании.