20 години по-късно – какво се знае и какво не за атентатите в САЩ

Атаката срещу кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001г., снимка: abc.net.eu

Двадесет години след като се спаси на косъм от Южната кула на Световния търговски център, Тимъти Фролих се връща там за първи път, за да отбележи 20-та годишнината от най-смъртоносната атака на територията на САЩ.

Посещението на Фролих на това място не е само за отбелязване на деня, който промени живота му и живота на много други американци. Той се надява, че ще става въпрос и за това, което предстои: вероятното съобщаване на нови подробности за предполагаемата роля на Саудитска Арабия в атаките – информация, която правителството на САЩ се опитва дълги години да запази в тайна. Това съобщава USA TODAY в днешното си издание.

Под натиска на жертвите от 11 септември и техните семейства президентът Джо Байдън на 3 септември нареди на  Министерството на правосъдието и други федерални агенции да разсекретят някои документи от разследването на ФБР за терористичните атаки.

Тери Страда, чийто съпруг е убит в Северната кула на 11 септември, приветства заповедта на Байдън като потенциална „повратна точка“ в усилията на жертвите да хвърлят светлина върху това дали и как саудитските правителствени служители може да са подкрепяли похитителите.

Семействата на загиналите на 11 септември със сигурност трябва да знаят истината за това кой е отговорен за убийството на тяхните близки, но американският народ заслужава да знае … точно толкова, колкото и ние”, каза Страда, който е сред стотиците  семейства, които съдят правителството на Саудитска Арабия за обезщетение.

Имаме препятствия през последните 20 години. Време е да разкрием истината”, каза тя.

Саудитското правителство отдавна отрича всякакво участие в атаките и наскоро заяви, че приветства решението на Байдън за разсекретяване.

“Всяко твърдение, че Саудитска Арабия е съучастник в атентатите на 11 септември, е категорично невярно”, се посочва от посолството в изявление от 8 септември. „Саудитска Арабия твърде добре познава злото, което Ал Кайда чрез своите идеологии и действия представлява … Наред със САЩ, кралството не спести усилия за справяне с терористите, пропагандирането на тероризма и екстремизма във всичките му форми. “

Посолството заяви, че се надява “пълното разсекретяване на всички документи”, свързани с атаките, “да сложи край на неоснователните обвинения срещу кралството веднъж завинаги”.

Бивши следователи от 11 септември казват, че все още не е ясно колко важна нова информация ще бъде пусната по заповед на Байдън, като се има предвид, че служителите на американското разузнаване все още могат да се стремят да защитят ключови подробности въз основа на законите за поверителност или опасенията за националната сигурност.

Но Страда и други казват, че вече има значителна информация, която предполага, че поне саудитските служители на ниско ниво са имали някаква роля в подкрепата на двама от 19-те похитители. Те вярват, че предстои много повече. И те се надяват да получат нови подробности от разследване на ФБР, наречено „Операция Encore“, което започна години след като други разследвания приключиха и се съсредоточиха специално върху въпроса за евентуалното съучастие на Саудитска Арабия.

Ето някои от нещата, които вече знаем за връзките на Саудитска Арабия с атаките на 11 септември, при които загинаха 2977 души в Световния търговски център, Пентагона и в Шанксвил, Пенсилвания.

Заговорниците и похитителите

Петнадесет от 19-те похитители са граждани на Саудитска Арабия, както и Осама бин Ладен, основателят на “Ал Кайда”, войнствената ислямска терористична групировка, която е планирала и изпълнила нападенията на 11 септември 2001 г. от сигурно убежище в Афганистан. Саудитското правителство изгони бин Ладен от кралството и го лиши от гражданство много преди нападенията срещу САЩ през 2001 г. Предполагаемият организатор, Халид шейх Мохамед, е гражданин на Пакистан.

Парите за терористичната операция

Според окончателния доклад на Комисията от 11 септември Ал Кайда разчита на „основна група от финансови посредници, които събират пари от различни дарители, предимно в страните от Персийския залив и особено в Саудитска Арабия“.

Голяма част от финансирането за Ал Кайда се насочва чрез благотворителни организации, някои от които се радват на подкрепата и участието на саудитското правителство, според доклада от 11 септември и други документи.

“Ал Кайда” “намери благодатна почва за набиране на средства в Саудитска Арабия, където крайните религиозни възгледи са често срещани и благотворителните дарения подлежат на много ограничен надзор”, се посочва в доклада.

Но докато Саудитска Арабия отдавна се смяташе за „основния източник на финансиране на Ал Каида“, следователите на комисията не намериха „никакви доказателства, че правителството на Саудитска Арабия като институция или висши саудитски служители поотделно финансират организацията“.

„Не е известно друго правителство, освен талибаните да е  подкрепяло финансово Ал Каида преди 11 септември, въпреки че някои правителства може да са имали симпатизанти на тази организация, които са си затваряли очите за дейностите по набиране на средства от Ал Каида“, казват от комисията.

Вижте видеото от Терористичната атака на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001г.: