Тодор Тагарев е предложението на премиера за нов министър на отбраната

Тодор Тагарев, снимка: trud.bg

Тодор Тагарев ще бъде предложен за министър на отбраната. Това обяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. 

Петков потвърди, че оставката на Стефан Янев се очаква да бъде гласувана на извънредно заседание на парламента утре. 

Премиерът уточни, че Тодор Тагарев ще бъде предложението на „Продължаваме Промяната“, а останалите коалиционни партньори са свободни да направят собствени номинации. За смяната е бил уведомен вчера и държавният глава Румен Радев, обясни Петков. 

Премиерът отново потвърди, че е работил успешно със Стефан Янев по време на служебното правителство, както и че подкрепя усилията за модернизация на армията ни. Премиерът допълни, че не одобрява индивидуалните позиции на Янев, изразени в социалната мрежа Фейсбук. Петков изрази несъгласие и с определението на Янев за военните действия в Украйна, който той нарече „операция“. 

„Вече има хора без къщи, хора спят по метрото. Тези мили думи трябва да ги махнем и да казваме истината такава, каквато е“, коментира още Кирил Петков.

По рано през деня по време на извънредно изявление в Министерския съвет премиерът  заяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Петков допълни, че освобождаването на Янев от поста ще бъде обсъдено на извънредното заседание на правителството още днес и гласуване на свикано извънредно заседание на парламента в утрешния ден. 

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук“, заяви премиерът във връзка с решението си. 

Мой военен министър не може да използва думичката „операция“, вместо думата „война“, коментира още той по повод военните действия в Украйна.

Петков посочи, че е работил успешно с министър Янев по време на служебното правителството, но в момента всички коалиционни партньори са единодушни за неговата оставка. 

Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции, посочи премиерът. 

Кирил Петков съобщи още, че в рамките на свиканото днес заседание, Министерският съвет ще обсъди още как да бъдат успешно евакуирани 140 българи от Киев. „Ще обсъдим и ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано“, заяви министър-председателят.