Тошко Йорданов: Бързи избори или дълъг живот за парламента

Кадър: Novini.bg

Днес Тошко Йорданов обяви в парламента, че ако не се отиде на бързи избори, този парламент ще има дълъг живот. Изказването бе направено след като Бойко Борисов реши да върне мандата за съставяне на правителство. По този начин топката е в полето на „Има такъв народ” и те трябва да поемат отговорността за новото правителство.

Рано тази сутрин Бойко Борисов обяви във включване на живо във Facebook, че ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството.

Според премиера решението за връщане на мандата е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Предположението на премиера е, че и партия „Има такъв народ” няма да състави правителство.

Страх ги е и няма да го покажат правителството. Няма да постъпят отговорно като нас – да кажат кой ще им бъде министър-председател, кой ще бъде външен министър, кой вътрешен.  Европа още е в пандемия и финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят стотици милиони за ваксини, а ние сме осигурили и всичко необходимо за пандемията, абсолютно всичко“, каза Борисов.

В 10:30 ч. номинираният за премиер Даниел Митов върна мандата на президента Румен Радев. Държавният глава заяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство.

Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог, в изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе страната от кризата“, каза президентът.

От партия „Има такъв народ” коментар направи Тошко Йорданов със следното изказване в парламента:

Ще говоря простичко, за да ме разберете средната част на залата (ГЕРБ). Или ще има предсрочни избори, или този парламент ще има дълъг живот, но пак донякъде. Вероятността за предсрочни избори е огромна. Ако се отиде на тях по Вашия ненормален предизборен кодекс ще има фалшификации, натиск и страх. Ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да бъдат честни и трябва да има нов изборен кодекс“.