Тошко Йорданов остро нападна „Демократична България”

Снимка: btvnovinite.bg

Днес в Народното събрание Тошко Йорданов от “Има такъв народ” в прочетена декларация на парламентарната група критикува поведението на “Демократична България” от последните дни.

Той заяви следното:

“Вчера от трибуната на Народното събрание Христо Иванов прочете декларация. В нея имаше амбиции за намеса в бъдещия Министерски съвет и постовете. 4 дни преди тази декларация политическото ръководство на двете партии се срещнаха. Там заявиха, че нямат претенции за личностите. Не знаем какво се е случило за 4 дни, но тази позиция е променена. Той посочи конкретни личности – министри от служебния кабинет – Кирил Петков, Николай Денков, Асен Василев.

През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на “Лесно.ком”, която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър”, коментира Йорданов.

 Според нас човек, откраднал интелектуална собственост – Асен Василев, не бива да бъде министър. Предпочитаме професионалисти. Какво се случи през тези 4 дни, че ДБ се опитва да реди кабинет, без да е силата, спечелила изборите. Какви игри се играят в 46-тото НС? Ние отскоро сме политици и видяхме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем. Закон и морал – това са нашите правила. Христо Иванов и Мая Манолова – вие карате Борисов да се радва и да водите страната към следващи избори. Ако това се случи – вие ще сте виновни”, заяви Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

Припомняме, че вчера „Демократична България“ настоява за пълното изолиране на ДПС от разговорите за съставяне на ново правителство. В декларация съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов настоя да бъдат обявени имената на кандидатите за министри, за да могат политиките да се обсъждат с тях и те да поемат ангажименти за изпълнението им.

„Демократична България“ очаква да бъде подписано споразумение, което ясно да конфигурира едно управление, което да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. „Най-естественият ход е да опитаме създаване на правителство от първия мандат, включително да бъдем опозиция, ако не може да излъчи смислено управление“, заяви Христо Иванов от трибуната на Народното събрание.

Той изрази притеснения, че в разговорите с „Има такъв народ“ не се обсъжда персоналният състав на правителството.

Особено притеснително е включването на ДПС в кръга от разговорите с „Има такъв народ“. „Никой не бива да бъде учуден и няма да бъде учуден, че това не е нещо, което безпроблемно ние от “Демократична България” ще погледнем на него и това е сериозен проблем”, заяви Христо Иванов.

Междувременно днес Йордан Цонев по Нова ТВ заяви, че ДПС е била поканена на една единствена среща, на която от „Има такъв народ” са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма. „На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите”, каза той.

Интересно съвпадение на мненията на ИТН и ДПС е, че Йордан Цонев обяви, че те са против включване на министри от служебното правителство в състава на кабинета излъчен от ИТН.