Тошко Йорданов, ИТН: Основната задача пред парламента ще е промяната в Изборния кодекс

Кадър: Novini.bg

Основната задача пред парламента ще е промяната в Изборния кодекс. Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. По думите му целта е всеки българин да може да гласува.

„Трябва да се махне това ограничение за секциите в чужбина. Трябва българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата. Трябва да има 100-процентно машинно гласуване. Трябва да се разпусне Централната избирателна комисия и да се избере нова ЦИК. Трябва да има видеонаблюдение на изборите. Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тая зала, мажоритарните избори, колеги, се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма мнозинство и готови промени в Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде 1 лв. на глас“, каза той.

Тошко Йорданов постави под съмнение възможността 45-ото Народно събрание да изпълни пълния си мандат:

„Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара, ще работи толкова, колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро“.

Дори и с кратък мандат Народното събрание ще има важна задача да направи промени в Изборния кодекс, подчерта още Тошко Йорданов. Те обаче изключват промени, свързани с мажоритарния вот, за които се обявиха от ГЕРБ. Според Тошко Йорданов такава промяна трябва да направи само партия с мнозинство, каквото ИТН няма.

Този парламент закъсня с шест месеца, защото властта се беше вкопчила във властта и отказа да изпълни нормалната процедура – предсрочни избори, заяви още представителят на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.