Тошко Йорданов: Коалиция с партии от статуквото няма да правим

Снимка: offnews.bg

С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия – и в 45-ото Народно събрание, и в цялостния политически дневен ред в страната“, каза президентът Румен Радев на представителите на “Има такъв народ”.

Предизвикателствата пред нашата страна са сериозни, това налага оперативно, отговорно правителство възможно най-скоро, сформирано с устойчива парламентарна подкрепа”, посочи Радев.

Към вас са вперени очакванията на българските граждани, отбеляза той. „Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете вие – българските народни представители в Народното събрание. Вероятността съществува. Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас. Затова се надявам да чуя вашите намерения и готовност за съставяне на правителство. При какви условия, каква е вашата ценностна рамка и граница на компромис”, добави Радев.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов посочи, че от партията са щастливи, че президентската институция спазва конституцията и законите на страната. „Вие вървите абсолютно по закон, което е дълг на президентската институция и ви благодарим, че го правите. Ние, като политическа сила, също мислим да го правим – да спазваме конституцията и законите такива, каквито са. Да, Народното събрание има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля. В момента законите такива, каквито са, ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва, или не. Така че ние ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим в така създалата се ситуация”, добави Йорданов.

След консултацията с президента Тошко Йорданов заяви, че в коалиция с партии от статуквото няма да влязат.
Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии – от протестите“.
Йорданов посочи, че е хубаво политическите партии когато кажат нещо преди избори, да го изпълняват и след избори.
Първите, които получават мандат, са ГЕРБ, те трябва да решат, ние предварително не говорим какво ще се случи “ако” или да гадаем, каза Йорданов в отговор на въпрос. Той заяви „Всяка политическа партия, която и да е тя, отишла към парламента, трябва да е наясно с отговорностите, които носи. Отговорностите, които носи са ясни, както и трябва да носи отговорност пред хората, които са й гласували доверие. Ние ще направим това, което сме казали, още преди изборите”, каза още той.

Срещата на президента с “Има такъв народ” е втората от започналите днес политически консултации по процедурата за сформиране на правителство от новия парламент. Преди това той се срещна с представителите на ГЕРБ.