“Трабант фест” – Велико Търново очаква участници от България и Румъния

Снимка архив, източник: БНР

“Трабант фест” – Велико Търново очаква над 100 автомобила от легендарната марка от България и Румъния, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА в областния град доц. Милен Михов, председател на Сдружение “Ретро клуб Трабант”.

Традиционният събор на двутактовите возила ще се състои за 12-и път  на 18 март – събота. Програмата ще започне в 10:00 часа с регистрация на участниците, с изложение на най-интересните автомобили пред сградата на общината, с дефиле по главната улица и с атрактивно състезание за майсторско кормуване на общинския паркинг под крепостта “Царевец”.

Първото издание на “Трабант фест” във Велико Търново беше преди 14 години и се радва на голяма популярност, посочиха организаторите, като припомниха, че в едно от изданията преди ограниченията заради COVID-19 по великотърновските улици са дефилирали близо 150 трабанта.

През тази година във форума ще участват членове на Българската асоциация на клубовете за колекционерски и старинни автомобили и мотоциклети. Организацията ще популяризира своите идеи за либерализация на регистрацията на историческите превозни средства, за облекчаване на данъчния им режим, както и за въвеждане на специални номера, които ще се ползват по определени правила.

Този вид автомобили ще се сблъскат скоро и с изискванията на завишените екологични стандарти. Важно е да се уточни, че историческо превозно средство е не старо, а поддържано в състояние, близко до производственото му“, посочи доц. Михов и подчерта, че тези въпроси трябва да се решават на законодателно ниво и в диалог с изпълнителната и местната власт, какъвто е немският модел.

Награди и грамоти ще получат собствениците на най-добре поддържаните и най-атрактивните трабанти.