Трета кампания на “Ти броиш 3.0”

Гласуване с машина

Инициативата за прозрачни и честни избори „Ти броиш” започна третата национална кампания за набиране на “пазители” на вота на 14 ноември. Кампанията търси 12 000 души, колкото са и секциите в България, които да са готови да отделят един свой ден, за да работят за гарантирането на безпроблемното протичане на изборите. 

Като членове на секционните избирателни комисии те ще наблюдават как протича гласуването от началото на изборния ден до финала му, когато се обработват данните от машинния вот, а при нарушения ще подават сигнали през платформата “Ти броиш”.

“Когато стане дума за избори, българите често мислят за “измама”, за купен или контролиран вот и се чувстват обезверени. Защото не знаят как да противодействат на това. И в резултат хората не отиват до урните. С инициативата “Ти броиш” в немалка степен успяхме да променим това и да покажем, че честността на изборите зависи от нас самите. Когато в изборното помещение има човек, който е там не просто за да получи парите си като член на СИК, а съзнава мисията си да е гарант за честността на вота и че види ли проблем веднага ще реагира, това променя “изграта”. Затова ние наричаме тези хора пазители на вота”, разказва ръководителят на екипа от доброволци, който разработва платформата “Ти броиш” Ивайло Мирчев от “Демократична България”.

“Целта ни е да включим максимално много хора, които наистина искат да гарантират честния изборен процес, а не просто да се говори как се крадат гласовете. Изключително важно е да свършим реална работа, затова нашите представители ще получат обучение, включително за това какви са най-честите нарушения. Затова и те ще имат зад гърба си силен екип, към който при нужда да се обърнат в изборния ден”, казва още Мирчев.

Както и в предходните избори, членовете на комисии ще бъдат подкрепени от юридически екип, който ще оказва пълно съдействие при сигнали за нарушения – от правна консултация до обработване и придвижване към институциите на сигналите за нарушения.

В третото си издание платформата “Ти броиш” ще предоставя и някои нови функционалности. Хората ще имат възможност да следят през сайта tibroish.bg не само информация за нарушения в изборния ден. Ще бъде достъпна и информация за подаваните сигнали за нарушения в рамките на цялата предизборна кампания.

Симулаторът за машинно гласуване, който пожъна успех в кампанията за изборите през юли, сега ще бъде обновен. Предстои да бъде демонстрирано как точно ще изглежда машинният вот “2 в 1” и всеки потребител ще може да изпробва как ще се гласува и за президент, и за парламент. 

Новости ще има и при видеоизлъчването от нощта на изборите. С последните промени в Изборния кодекс бе дадено правото членовете на секционни избирателни комисии да заснемат процеса по преброяване на гласовете – от момента, в който бъде обявен края на изборния ден и членовете на СИК извадят разпечатката от машината и нанесат данните в протоколите. “Ти броиш” дава възможност за едновременно излъчване на видео от всички секции. “Ти броиш” започна като инициатива за граждански контрол върху изборния процес и се разгърна до мащабна кампания, която цели да гарантира честността на вота като осигури наблюдение на всяка от 12-те хиляди секции в страната.Желаещите да се включат в третото издание на “Ти броиш” могат да се регистрират на https://tibroish.bg/signup