Няма решение за увеличаване заплатите на полицаите

Протест на полицаите, снимка: vesti.bg

Днес се проведе пореден кръг разговори на министър-председателя с представители на синдикални организации в системата на МВР. Поводът – исканията на синдикалните структури за по-големи бюджети. Позицията на министър-председателят е, че системата се нуждае от реформа. Тя трябва да гарантира, че осигурените средства ще отиват за служителите, които най-много заслужават. Така ще бъде спрян теча в системата и ще има възможност за увеличение на заплатите. Премиерът пое ангажимент в работата по реформата да участват активно и синдикалните организации. А в диалога от страна на правителството се включиха заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

След срещата президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България „Огнеборец“ Венцислав Станков заяви, че няма решение за увеличение на възнагражденията на служителите в МВР с 20 процента. „Въпросът остава висящ. Ще се водят преговори, евентуално, с актуализацията на бюджета от средата на годината, тогава да бъдат увеличени възнагражденията на служителите. Ние категорично не сме съгласни с това“, посочи Станков. 

Той заяви, че към този момент не може да заяви дали ще продължат протестните действия на синдиката, тъй като темата трябва да бъде обсъдена с членовете на Управителния съвет и със синдикалните членове. „Доколкото съм информиран, в сряда Законът за държавния бюджет за 2022 г. ще влезе за второ четене в пленарната зала. Има много малко време, за което трябва да се организираме“, посочи той. 

Президентът на синдиката „Огнеборец“ допълни, че на срещата при премиера е обсъждана и темата за евентуалното изваждане на дирекцията за пожарна безопасност и обособяването ѝ в отделна агенция. „Лично премиерът изрази неговото си мнение, че е още рано да се говори дали тази структура трябва да се извади от МВР, или не“, коментира той. 

В днешните разговори в Министерския съвет се включиха още представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР и на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР. 

Припомняме, че в неделя пред Народното събрание се проведе голям протест на полицаи и пожарникари с искане за 20% увеличение на заплатите.