Уволниха Велислава Дърева от „Дума”

Велислава Дърева, снимка: mdir.bg

Продължава чистката във вестник “Дума”. След Велиана Христова е отстранено  още едно знаково перо на вестника заради критики към ръководството.

Уволнена е и Велислава Дърева, която освен журналист, е и ярък представител на левицата, член на Националния съвет на партията. За това съобщи самата Дърева в личния си профил във Фейсбук. 

“От днес, 14 януари и аз не съм част от екипа на Дума. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла. Без аргументи, без мотиви. Дерзайте, корнелианци!, написа в профила си във Фейсбук Дърева.

Дърева е сред най-острите критици на лидера на партията Корнелия Нинова и нейната политика. Тя неколкократно предупреждава, че партията отива към дъното, ако няма смяна на ръководството.

След уволнението на Велиана Христова от ръководството на БСП публикуваха становище, че тя не е уволнена, а и е изтекъл срочния договор. Интересно какво ще е обяснението сега след отстраняването на Дърева.

Междувременно днес българските евродепутати от ПЕС излязоха с протестна декларация по повод уволненията в “Дума”. 

“Ние, долуподписаните членове на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, изказваме своята загриженост във връзка с недопустимото отношение на ръководството на БСП към вестник “Дума””, се казва в позиция на членовете на ЕП от социалистическата партия. Позицията е подписана от лидера на ПЕС Сергей Станишев, както и от Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов.

“Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 човека. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес, ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев – журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. Велиана Христова е и председател на синдикалната организация в редакцията”, се посочва в декларацията. “Дума” съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика. Вестник “Дума” никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на “Дума”.