Украинската армия продължава да отбранява Соледар

Украинските военни продължават да отблъскват атаките на руските сили в Соледар и “няма повод за паника”, каза командирът на група за въздушно разузнаване във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с прякор “Мадяр”. Пред украинското издание “Обществени новини” той каза, че уличните боеве в Соледар са “нещо страшно”. Според “Мадяр” руските части “изпращат постоянно нови вълни от щурмови отряди и опитват да превземат нови позиции”.

“Някъде може да има пробиви [от руска страна], другаде – ответни пробиви. Постоянна фронтова линия в момента няма”.

Информацията за ситуацията в Соледар е противоречива. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руските “пропагандисти” разпространяват твърдения, че градът е превзет, “за да поддържат мобилизацията и да дават надежда на привържениците на агресията”. В четвъртък Зеленски проведе заседание с командването на ВСУ, след което каза, че “подразделенията, които отбраняват [Соледар и Бахмут], се обезпечават с всичко необходимо”.

По-рано създателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че Соледар е изцяло под контрола на неговите бойци. Няма потвърждение за това. В четвъртък генералният щаб на украинската армия каза, че “противникът е съсредоточил основните си усилия в опити да превземе изцяло Донецка област”, а най-тежките сражения са в Соледар и Бахмут.

На този фон Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в руския парламент съобщи, че руснаците на възраст 18-30 години ще бъдат призовани в армията още тази пролет.

След три години руснаците ще бъдат призовани на задължителна военна служба на възраст от 21 до 30 години, каза Картаполов.

Наборната служба е различна от мобилизацията. Въпреки обещанията на руското ръководство наборници също се изпращат в Украйна. През септември 2022 г. в Русия бе обявена “частична военна мобилизация” за изпращане на още сили на фронта в Украйна, а стотици хиляди руски мъже напуснаха страната.

Генерал-лейтенант Виктор Соболев, член на комисията по отбрана в Държавната дума, заяви пред НСН, че “всички руски младежи” трябва да бъдат изпратени в лагери за военно обучение за срок от шест месеца, така че всеки да има военна специалност. Соболев каза, че Русия не разполага с мобилизационен резерв за мащабна война. “Един от десет души е служил в армията, а девет от десет не са служили в армията. Какъв вид резерв ще представляват те? Необходимо е да се промени всичко: да се провеждат тренировъчни лагери, да се обучават младите хора”, отбеляза Соболев.

Източник: Свободна Европа