Хотели ще настаняват украински бежанци за 15 лв. на ден

украински бежанци

Украински бежанци, снимка: БНР

Изненадващо мнозина хотели по Ченоморието са с намерение да се възползват от новата програма за украинските бежанци. Десетки хотели вече се записаха за новата хуманитарна програма за настаняване на разселени лица от Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Програмата предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. До 31 май държавата ще заплаща по 40 лева на ден на човек. В новата програма не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране.

Всички изисквания и формата за записване са достъпни на https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

В к.к. “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6 години.

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10 000 души. На място анкетьорите демонстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат данните си.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.