108 украински жени разменени за пленени руски войници

украински жени

Снимка: Гардиан

При обмен на затворници между Русия и Украйна в понеделник повече от 100 украински жени бяха освободени, включително десетки, които бяха заловени по време на обсадата на стоманодобивния комбинат Азовстал в Мариупол през май, съобщава британското издание Гардиан.

Общо 218 задържани, включително 108 украинки и 110 руснаци, са участвали в размяната, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в последното си национално обръщение.

„Настъпи следващият етап от освобождаването на нашите хора от руски плен“, каза той. „Успяхме да върнем 108 украински жени: офицери, сержанти, редници, армия, флот, териториална отбрана, национална гвардия, гранична охрана.”

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Йермак, каза, че това е „първият обмен изцяло на жени“ в изявление, публикувано в неговия акаунт в Telegram малко преди 19:00 часа в понеделник.

„Майки и дъщери бяха в плен и техните роднини ги чакаха“, написа той и добави, че сред освободените жени има 12 цивилни. Тридесет и седем жени, които бяха заловени, след като руските сили превзеха обсадения завод за стомана в Мариупол през май, също бяха освободени.

Йермак описа търговията като „размяна на нерви“, докато серия от изображения показва десетки жени, които слизат от бели автобуси и емоционално прегръщат семейството и приятелите си в Запорожие, Югоизточна Украйна.

Той каза, че всички жени ще преминат медицински преглед и рехабилитация.

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че 110 руски граждани, включително 72 руски моряци, са се завърнали от контролираната от Киев територия „в резултат на преговори“ в изявление, публикувано в официалния му канал в Telegram.

Две украинки „доброволно отказаха да се върнат в Украйна“ и ще останат в Русия, добави министерството.

Една от освободените обратно в Украйна жени, медикът Виктория Обидина, каза, че до последния момент групата не е имала представа, че ще бъдат разменени. Обидина е била с четиригодишната си дъщеря, когато Мариупол пада, но след това двамата се разделят.

„Ще отида да видя дъщеря си. Толкова много искам да я видя“, каза тя пред местните медии.

Микола Кулеба, бивш детски омбудсман на Украйна, каза, че Обидина е била в руски филтрационен лагер в самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато роднини са се грижили за дъщеря й.

„Малката Алиса скоро ще може да гушне майка си! Щастлив съм за семейството и се радвам, че ще се съберат отново“, написа Кулеба в публикация във Facebook в понеделник.

Мариупол, пристанищен град на Азовско море в югоизточна Украйна, устоя седмици на безмилостна руска бомбардировка, като съпротивата беше съсредоточена в гъста мрежа от подземни тунели в завода за стомана Азовстал.

Украински войници и цивилни, укрити в разбитите стоманодобивни заводи, се предадоха на руските сили късно в петък, 20 май, отбелязвайки края на тримесечната обсада. Повече от 900 украински войници са изпратени в затворническа колония на контролирана от Русия територия, каза тогава говорителят.