Украинските сили напредват в Запорожка област, според американски експерти

Украинските въоръжени сили са постигнали напредък в контранастъплението си в западната част на Запорожка област, предаде ДПА, като се позова на проучване на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната.

В проучването на института се твърди, че украинските войски са постигнали “значителен напредък в тактическо отношение”. Според снимки от района украинците са достигнали до северните покрайнини на селището Роботино в Запорожка област, което се намира на около 10 км южно от град Орехов.

В проучването се говори и за засилени руски атаки край Купянск в Харковска област, която бе освободена от украинците миналата година.

Британското министерство на отбраната на свой ред съобщи, че Русия изпраща още войски в Запорожието в отговор на украинския натиск. Руските сили вероятно са прехвърлили въздушнодесантни войски от Херсонска област в района около град Орехов, съобщи британското министерство в редовния си разузнавателен бюлетин.

Пренасочването отслабва позициите на Русия в близост до източния бряг на река Днепър, където руските сили все по-често са обсаждани при украински десантни атаки, отбелязва ДПА.

Междувременно един цивилен бе убит в град Донецк и още 6 души, между които 12-годишно момиче, бяха ранени в Макеевка при интензивен украински обстрел, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение днес в “Телеграм” на назначения от Русия ръководител на част от Донецка област Денис Пушилин.

Според Пушилин сред използваните при обстрела артилерийски снаряди е имало и касетъчни боеприпаси.

И двете страни са използвали касетъчни боеприпаси в хода на 17-месечното нахлуване на Русия в Украйна. Киев получи касетъчни боеприпаси от САЩ миналия месец и обеща да ги използва само срещу вражески войски, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не може да провери тази информация чрез независими източници от Донецк, който от 2014 г. насам частично се контролира от проруски сепаратисти.