Украинци продължават да се бият в “Азовстал”

Азовстал

Снимка: Ройтерс

На фона на опасения за руски репресии стотици украински войници, които се предадоха, след като бяха подложени на безмилостна обсада в стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им, предаде Асошиейтед прес.

Международният комитет на Червения кръст каза вчера, че е събрал лична информация от стотици войници, включваща имена, дата на раждане, най-близки роднини, и ги е регистрирал като пленници в рамките на ролята си да осигури хуманно отношение към военнопленниците съгласно Женевската конвенция.

“Амнести интернешънъл” написа в Туитър, че статутът на военнопленници означава, че войниците “не трябва да бъдат подлагани на каквато и да е било форма на изтезания или лошо отношение”.

Повече от 1700 бойци, окопали се в стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, са се предали от понеделник насам, съобщиха руските власти.

Някои от войниците бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от проруските сепаратисти. Други бяха хоспитализирани, съобщи представител на сепаратистите. Неустановен брой украински войници обаче остава в мрежата от бункери и тунели в огромния завод.

В кратко видеопослание заместник-командирът на полка “Азов”, отбранявал металургичния завод, каза, че той и други бойци все още са вътре. “В ход е операция, чиито детайли няма да разкрия”, каза Святослав Паламар.

Президентът Володимир Зеленски обеща да търси международна подкрепа.

“Правя всичко по силите си за това най-влиятелните международни сили да бъдат информирани, и доколкото е възможно, да се включат в спасяването на нашите войници”, каза президентът.

Макар Украйна да изразява надежда за размяна на пленници, руските власти заплашиха да разследват някои от бойците от “Азов” за военни престъпления и да ги изправят пред съд, наричайки ги “нацисти” и престъпници.

Крайнодесният произход на полка “Азов” бе използван от Кремъл, за да определи руската инвазия като борба срещу “нацисткото” влияние в Украйна.

Денис Пушилин, ръководителят на подкрепяната от Русия сепаратистка Донецка народна република, която вече обхваща и Мариупол, заяви, че са се предали над половината от украинските бойци в комбината, и че тези, които не са ранени, са отведени в наказателна колония близо до намиращия се под руски контрол Донецк.