Украинска контраофанзива в Херсонска област

Украйна

Снимка: bnr.bg

Украинските военни съобщиха, че са започнали контраофанзива срещу руските войски, окупирали части от южната украинска Херсонска област, информира ДПА.

От снощи е започнала атаката срещу оръжеен склад в град Нова Каховка, съобщи южното командване на украинската армия в актуализирана информация във Фейсбук.

Според украинската страна са били унищожени гаубица и военна техника, а руските сили са изгубили над 50 войници.

Руската агенция РИА Новости съобщи днес, като се позова на проруското ръководство, установено в Нова Каховка, че най-малко седем души са загинали, четирима са в неизвестност, а десетки са ранени в резултат на нападението.

Много хора са били погребани под развалини, а стотици домове са били повредени, информира РИА Новости.

ДПА отбелязва, че изявленията и на Киев, и на Москва, не могат да бъдат проверени чрез независими източници.

Неотдавна Киев призова цивилното население да бяга, тъй като обяви плановете си да си върне завзетите от Москва райони, особено с помощта на оръжия, доставени от западните държави.

Москва твърди, че в украинската атака срещу Нова Каховка е била използвана доставена от САЩ пускова установка за високомобилна реактивна система за залпов огън (HIMARS). За момента това не може да бъде потвърдено, посочва ДПА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия разглежда доставките на оръжие от САЩ и други западни държави за Украйна като допринасящи за изостряне на украинската криза. Тя обвини САЩ за повишения риск от пряка военна конфронтация между двете държави.

“Вашингтон и неговите съюзници опасно балансират на ръба на открита военна конфронтация с нашата страна – а това означава: пряк въоръжен конфликт между ядрени сили”, добави Захарова.

Експерти от британското разузнаване смятат, че поради липсата на бойци на терен руската армия може да прибегне до наемане на нетрадиционни “кадри” и това включва затворници от руските затвори за частната военна компания (ЧВК) “Вагнер”.

ЧВК “Вагнер” работи с наемници и често е определяна като частната армия на руския президент Владимир Путин. Официално обаче групата не съществува, информира ДПА.

“Ако това е вярно, този ход вероятно показва трудности при заместването на значителния брой руски жертви”, заяви днес британското министерство на отбраната в ежедневния си доклад.

Наскоро украинските тайни служби заявиха, че Русия вербува пленници за паравоенни организации с оглед на големия брой загуби.

На мъжете е било обещано предсрочно освобождаване, след като изпълнят задълженията си съгласно договора, заяви агенцията. Но и тази информация няма потвърждение от независим източник.

В доклада на британското министерство се допълва, че руските войски продължават да постигат малки постепенни териториални успехи в Донецка област, като Русия твърди, че е установила контрол над градчето Григоровка.

“Руските сили вероятно поддържат военния натиск върху украинските сили, като същевременно се прегрупират и възстановяват за по-нататъшни офанзиви в близко бъдеще”, се казва в доклада.

Междувременно в Украйна се установява убеждението, че руският президент Владимир Путин и външният му министър Сергей Лавров ще бъдат вкарани в затвора след края на войната, отбелязва ДПА.

“Това несъмнено ще се случи, въпросът е: кога”, заяви днес украинският министър на правосъдието Денис Малюска. 

Той изрази надежда, че това ще стане “по-скоро рано, отколкото късно”. Държавите-агресори не трябва да бъдат защитавани от наказателно преследване, заяви Малюска в Прага, където бе гост на неофициална среща на министрите на правосъдието на ЕС. Подобна стъпка би изпратила и сигнал срещу евентуални имитатори на експанзионистичната политика на Русия, допълни той.