Украйна очаква нова руска офанзива на Източния фронт

Снимка: Ройтерс

Руските сили засилиха офанзивата си в Източна Украйна, извеждайки десетки хиляди нови мобилизирани войници на бойното поле, съобщава Ройтерс.

Украинската армия съобщи вчера, че 1030 руски войници са били убити за 24 часа, което е най-високият дневен брой на войната. Цифрата не може да бъде независимо потвърдена, а Русия също твърди, че е убила голям брой украински войници през последните седмици. От своя страна Русия заяви, че са убити 6500 украински войници през месец януари.

Ръководителят на националната сигурност на Украйна Олексий Данилов каза в интервю във вторник, че се очаква Кремъл да се насочи към североизточните региони на Харков или южната част на Запорожие в нов удар.

Разбира се, ще бъдат направени опити за офанзива в посока Харков или Запорожие“, каза той пред Ройтерс, говорейки в офиса си в Киев. „Доколко ще успеят ще зависи от нас.

Украинските въоръжени сили съобщиха във вторник вечерта, че над 30 града и села в Харков и 20 населени места в Запорожие са били обстрелвани.

Висши украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, казаха, че Москва ще се опита да организира друга голяма офанзива с нови мобилизирани войски през следващите седмици, тъй като наближава една година от инвазията на Русия на 24 февруари.

Те трябва да имат какво да покажат пред хората си и да имат голямо желание да направят нещо голямо, както го виждат, до тази дата“, каза Данилов.

След като Русия не успя да превземе украинската столица Киев миналата година и загуби позиции през втората половина на 2022 г., сега Москва използва пълноценно стотици хиляди войници, които извика през есента в първата си мобилизация след Втората световна война.

През последните няколко седмици Русия се похвали с първите си успехи от половин година насам. Но напредъкът е постепенен, като Москва все още не е превзела нито един голям населен център през зимната си кампания въпреки хилядите мъртви.

Боевете се съсредоточиха от месеци около контролирания от Украйна Бахмут в източната провинция Донецк, град с население от около 75 000 души преди войната. Русия постигна ясен напредък към обкръжаването му както от север, така и от юг, но Киев казва, че гарнизонът му се държи здраво.

Ще има отстъпление от Бахмут, ако има риск от обкръжаване“, каза украинският военен анализатор Олексий Хетман по украинското радио NV.

Няма смисъл да губим повече хора. Бахмут няма голяма стратегическа стойност. За момента можем да задържим позициите си.

Данилов повтори по-ранните прогнози на Киев, че Русия все още иска да завземе всички региони на Донецк и Луганск на изток, които Москва обяви за своя територия миналата година на референдуми, отхвърлени от Украйна и Запада като измама.

Москва също така започна нападение по-на юг срещу Въгледар, контролиран от Украйна бастион също в провинция Донецк на високо място на стратегическата пресечна точка между източната и южната фронтова линия.

Нови оръжия след месеци

Досега тази година западните страни обещаха стотици танкове и бронирани превозни средства на Украйна, за да й дадат огнева мощ и мобилност, за да пробие руските линии и да си върне територията по-късно през 2023 г.

Очаква се нов пакет от оръжия на САЩ да включва ракети с по-голям обсег, които ще дадат на Украйна способността да удря руските линии за доставки на цялата територия, която заема в континенталната част на Украйна и части от полуостров Крим.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза в Туитър, че е разговарял във вторник с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен за нова военна помощ, санкции срещу Русия и “подготовката на важни събития“.

Но ще отнеме месеци, преди да пристигнат нови оръжия, а междувременно Русия е попълнила жива сила. Кремъл казва, че западните доставки на оръжия само разширяват конфликта.

САЩ и техните съюзници се опитват да удължат конфликта колкото е възможно повече“, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник в конферентен разговор с военни служители.

За да направят това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия, като открито призовават Украйна да завземе нашите територии. Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и могат да доведат до непредвидимо ниво на ескалация.”

Използването на израза „нашите територии“ от него се отнася до четири украински провинции, които Русия твърди, че е анексирала миналата година, както и Крим, който тя отне от Украйна през 2014г.