Украйна превзе град Изюм

украински войници

Снимка: sega.bg

Украинските сили си възвръщат контрола над градове и села около стратегическия град Изюм като част от контранастъплението си срещу руските сили в Източна Украйна, съобщиха властите в Киев, цитирани от Франс прес.

“Освобождаването на части от територията в Купянски и Изюмски райони на Харковска област е в ход”, съобщи украинският генерален щаб. Киев обяви по-рано, че неговите войски са влезли в Купянск.

В началото на този месец украинската армия обяви за първи път контранастъпление на юг, преди миналата седмица да извърши изненадващ и светкавичен пробив на руските линии на североизток, в района на Харков.

След като обяви освобождаването на около 30 населени места в петък, украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че украинската армия е завзела отново около “2000 километра територия” през септември. В днешния си брифинг армията уточни, че става въпрос за 2000 квадратни километра територия, отвоювана от руските сили през последните дни.

Вчера Русия обяви, че е “изтеглила” силите си, намиращи се “в районите на Балаклия и Изюм”, за да подсили присъствието си около Донецк, намиращ се по-далеч на юг, който е една от столиците на проруските сепаратисти, припомня АФП.

С връщането на Изюм под украинско командване руснаците вече не разполагат с материално-техническа база там. 

Според американския институт за Изследване на войната за 5 дни Украйна освободи по-голяма територия  от тази, която Русия завладя от април насам, украинската войска напредна 70 км в дълбочина в доскорошните руски позиции. 

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров разкритикува “стратегията” на руското МО и съобщи, че ще отиде “при ръководството на страната, за да му разясни ситуацията”, ако не променят тактиката на спецоперацията. Кадиров съобщи това в канала си в “Телеграм”. 

“Не съм стратег като в Министерството на отбраната. Но бяха допуснати грешки. Смятам, че ще си направят изводи”, казва Кадиров. Той се закани, че всички изоставени от руснаците градове ще бъдат върнати под руски контрол. “Там вече има наши хора, момчета, специално подготвени за тази работа, 10 000 бойци са готови да се отправят, и скоро ще стигнем Одеса”, казва Кадиров. Той провел среща военни журналисти, за да им обясни какво е патриотизъм: “Те са длъжни да си затварят очите за дреболиите и да проявяват патриотизъм…”. Кадиров се почувствал обидно заради липсата на информация как руската войска се оттегля от Изюм, Балаклея и Купянск.